Connect with us

KAKANJ

Dr. Aličković: Povećan broj oboljelih od respiratornih virusa

13.01.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Neobično toplo vrijeme za ovo doba godine u kombinaciji sa zagađenim zrakom, ali i nagle promjene temperature, za posljedicu imaju povećan broj oboljeleih od respiratornih virusa, zbog čega su u posljednje vrijeme čekaonice u domovima zdravlja sve punije.

Respiratorni virusi uglavnom napadaju djecu mlađeg uzrasta, ali nisu pošteđena ni nešto veća djeca, ni odrasli. Kako i na koji način se zaštititi ali i liječiti u slučaju zaraze?

dr. Aličković

– Česte su i upale sinusa i srednjeg uha. Budući da se sve ove infekcije šire kapljičnim putem, važno je ukazati na sljedeće: Izbjegavati izvor zaraze, gužve i skupove, držati distancu i nositi masku. Izbjegavati posjete oboljelima od virusnih infekcija, jačati imunitet, konzumirati svježe voće i povrće, prakticirati odmor, boravak na čistom planinskom zraku. A najbolja preventiva je vakcina – istakao je specijalista epidemiolog Doma zdravlja Kakanj dr. Ibrahim Aličković.

Virusne infekcije se uglavnom tretiraju u kućnom ambijentu, ali, ukoliko dođe do teže kliničke slike, javiti se u porodičnu ambulantu radi terapije.

Uz sve rečeno, moramo raditi na edukaciji ljudi, jer zdravstvena svijest je na niskom nivou. Dokaz za to je broj onih koji su se javili da se vakcinišu protiv gripa. Još uvijek nije kasno za vakcinaciju, a posebno se na vakcinaciju pozivaju rizične grupe stanovništva.

Continue Reading