Connect with us

KAKANJ

Dugogodišnji reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić održao hutbu u Čaršijskoj džamiji Kaknju

22.03.2024.
ntvic.ba (S.I.)

Danas je MIZ Kakanj posjetio dr. Mustafa ef. Cerić, dugogodišnji reisu-l-ulema IZ u BiH. U Čaršijskoj džamiji je hutbom vjernicima prenio poruku o smislu posta i čovjeka u njemu. Naglasio je potrebu vraćanja iskonskoj vjeri i njenim postulatima, jer samo čovjek koji ne skrene s pravoga puta može donijeti sreću i mir sebi i ljudima oko sebe. 

Na naše pitanje gdje smo kao narod u kontekstu vremena u kome živimo i šta trebamo na sebi poraditi, za NTV IC Kakanj, ef. Cerić je rekao:

-Iz prošlosti bi trebali da učimo kakva bi trebala izgledati naša sadašnjost. Volio bih kada bih mogao predvidjeti budućnost, ali ako čitamo znakove iz prošlosti, onda možemo kazati da je naša budućnost u Allahovoj milosti, u našoj međusobnoj solidarnosti, u našem jedinstvu. Ne u jedinstvu o kojem svi mi sanjamo, nego u našoj sudbini, a naša sudbina je veoma vezana za našu svijest o tome da svaki Bošnjak treba da se brine o drugom Bošnjaku, ma gdje bio, naglasio je ef. Cerić.

Bila je ovo prilika za još jedno korisno ramazansko druženje sa džematlijama džemata Čaršija ali i svih onih koji su u ovoj džamiji klanjali džuma-namaz.

Continue Reading