Connect with us

KAKANJ

Učenici medrese obavljaju ramazansku praksu u Kaknju

22.03.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Kraljeva Sutjeska koja ima historijski značaj i u kojem se nalazi jedna od najstrajih džamija u BIH, mjesto je u kojem Almin Durmić iz Kaknja, inače učenik Karađoz-begove medrese u Mostaru, obavlja dio ramazanske prakse. Učenike tokom ramazana nazivaju i softama koji odlaze u određena mjesta, džemate, gdje borave mjesec dana i obavljaju sve dužnosti koje su im kao budućim vjerskim službenicima stavljene u obavezu.

Softe tokom ramazana su oni učenici koji su raspoređeni od strane Rijaseta Islamske zajednice u BiH, odnosno Uprave za vjerske poslove. Sa tim dekretom oni su dužni provesti ramazan u mjestima, džematima, za koja su određeni. Softa, Almin Durmić učenik drugog razreda Karađoz-begove medrese u Mostaru angažovan je da u tri džemata na području MIZ Kakanj obavlja ramazanske aktivnosti. U džematu Kraljeva Sutjeska, koji za njega ima poseban značaj, obavlja teravih-namaz.

-Ja teravih-namaz klanjam u džematu Kraljeva Sutjeska. Mukabelu i mektepsku nastavu u saradnji sa imamom Erminom ef. Zahirovićem obavljam u džematu Obre dok džuma-namaz klanjam u džematu Dubovo brdo. Čast i zadovojlstvo mi je što dio ramazasnkih aktivnosti obavljam u džematu Kraljeva Sutjeska i džamiji sultan Mehemeda Fatiha, koja ima svoj historijski značaj, istakao je Almin Durmić.

Almin je dužan da u džematu u kojem je angažovan obavlja sve one dužnosti koje su mu stavljene na obavezu. Riječ je, prije svega, o namazima, mukabeli, klanjanjanju teravih-namaza, mektepskoj pouci djece. Zapravo ,njegova je obaveza da vodi jedan cjelokupan vjerski život i na taj način stekne praksu koja će mu zasigurno biti od pomoći na putu imamsko-muallimskog poziva.

-Ramzanska praksa je prava prilika da steknemo svoja prva iskustva za posao kojim će u budućnosti baviti, naglasio je Durmić.

Uobičajno je da se softe šalju u mjesta, manje džemate koji nemaju kapacitete da imaju stalnog imama pa se u vrijeme ramazana aktiviraju kako bi klanjali teravih-namaz i obavljali ostale vjerske dužnosti. Obzirom na historijski značaj i specifičnost ovog mjesta, Alminu će ovogodišnja ramazanska praksa zasigurno ostati u lijepom sjećaju. Tome su uveliko doprinijeli MIZ Kakanj i džematski odbor džemata Kraljeva Sutjeska.

Continue Reading