Connect with us

KAKANJ

Ekonomsko osnaživanje žena u Zagrađu

26.04.2023.
ntvic.ba

Od utorka 25. aprila, do kraja  jula 2023. godine, trajat će projekat ekonomskog osnaživanja žena Zagrađa, kroz obuku krojenja, šivenja, zidnog tkanja i heklanja pamučnim trakama. Ovo je šesti ciklus edukacija koje realizira UŽOK (Udruženje žena općine Kakanj) uz podršku Općine Kakanj. Realizaciojm projekta obuhvaćena je 21 polaznica i pet edukatora. Na prvom  okupljanju, o značaju i sadržaju edukacija, ženama Zgrađa govorile su voditeljica projekta Edina Lukić i predsjednica UŽOK-a Dinka Tepić.

– Nađite  vremena da redovno dolazite na edukaciju jer se nećete pokajati. Što više dolazaka to će za vas biti bolje. Gdje god smo realizovali ovaj projekat na kraju su svi bili zadovoljni. I žene polaznice i mi kao organizatori i Općina Kakanj koja podržava ovu našu programsku aktivnost i na taj način pokazuje interes za ekonomsko osnaživanje i  razvijanje različitih sposobnosi žena na cijelom općinskom području, – rekla je Dinka Tepić.

Šta mogu očekivati,  šta će naučiti tokom edukacije i zašto se projekat realizira u Zagrađu, govorila je voditeljica projekta Edina Lukić:

– Već šest godina organiziramo ovu edukaciju u kaknjskim mjesnim zajednicama. Vama bi  predstavljalo problem da dolazite u Kakanj i zato mi dolazimo u mjesne zajednice. Ovaj put smo se odlučili za edukaciju u Zagrađu. Od  edukacije koju ćemo ovdje realizirati vi ćete imati koristi. Poslije tri mjesecda edukacije svaka od vas će imati  urađen po jedan odjevni predmet, po jedan tkalački umjetnički rad i po jednu praktičnu torbicu urađenu pamučnim trakama. Iste predmete vi ćete poslije same raditi, u svojim domaćinstvima i na taj način lično privređivati.

Sa polaznicama edukacije, radit će edukatirce UŽOK-a koje su i same osposobljene na prethodnim ciklusima istog projekta, a među njima sa najviše iskustva, je edukatorica za krojenje i šivenje Naila Demir. Njoj će asistirati  Remzija Karamuja. Edukatorca na zidnom, tkanju je Eldina Vidić, a na heklanju pamučnim trakama Hajra Musić.

– Iskoristite ovu priliku, pitajte sve što vas interesuje, sve ćemo vam pokazati, – rekla je Naila Demir.

Najavljeno je da će tokom edukacije, polaznice u Zagrađu, kao i prethodnih godina, posjetiti predstavnici firme Alma Ras, i obaviti razgovor sa zainteresiranim polaznicama za nastavak usavršavanja i zasnivanje radnog odnosa u ovoj kompaniji.

Edukacija će se odvijati radnim danima tokom sedmice u trajanju od tri sata. Učionica u mektebu džemata Zagrađe je prostorija u kojoj će se naredna tri mjeseca odvijati edukacija, a njeno korištenje dogovoreno je sa Medžlisom Kakanj.

Prethodnih pet ciklusa ovog projketa realizirani su u: Kraljevoj Sutjesci, Tršću, Kučićima  i Kaknju za žene sa podrućja Plandišta, Povezica i Doboja. Kroz edukaciju ekonomskog osnaživanja prošli je više od 150 žena. (A.Zekić)

Continue Reading