Connect with us

KAKANJ

I ove godine u Kaknju je upriličena manifestacija “Ramazanski vozić”

11.03.2024.
ntvic.ba (A.T., A.K.)

I ove godine, kao i u brojnim gradovima BiH, i u Kaknju je upriličena manifestacija “Ramazanski vozić” povodom mubarek mjeseca Ramazana. U ramazanskom voziću su učestvovali mališani vrtića “Pčelica i med”, kao i polaznici mektebske nastave džemata Čaršija i Kakanj II. Ova manifestacija je zajednički projekat Medžlisa IZ Kakanj i PPU „Pčelica i med“, a pod pokroviteljstvom Općine Kakanj.

Preko dvije stotine dječaka i djevojčica mlađeg uzrasta učestvovalo je u ramazanskom voziću, projektu koji već treću godinu realizuje PPU „Pčelica i med“ u saradnji sa MIZ Kakanj. Na ovaj način djeca su poželjela dobrodošlicu mubarek mjesecu Ramazanu koji s nestrpljenjem i velikom radošću dočekuju, ne samo najmlađi nego i svi drugi muslimani širom svijeta.

-Ovim projektom pokušavamo djeci približiti dolazak svetog mjeseca Ramazana. Djeca su sretna i jedva čekaju da puste balone. Ove godine imamo 200 učesnika i to su mališani uzrasta od pet do sedam godina. Generalni pokrovitelj ovog projekta je Općina Kakanj, istakla je Elma Veispahić, odgajateljica u PPU „Pčelica i med“ Kakanj.

-Svjesni važnosti promicanja multikulturalnih i etičkih vrijednosti velika nam je čast i zadovoljstvo što smo i ove godine popunili kapacitete ramazasnkog vozića i na taj način upotpunili radost naših mališana zbog dolaska mjeseca ramazana, istakla je Harisa Muratović, dir. PPU „Pčelica i med“ Kakanj.

Uz učenje ilahija i šetnju kroz grad kakanjski mališani su stigli do cilja, a to je Čaršijska  džamija, gdje su pustili  balone i uz ezan dočekali najdražeg gosta.

Continue Reading