Connect with us

KAKANJ

Programom utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta za 2024. godinu planirano 570.000 KM

11.03.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Programom utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta za 2024. godinu, koji je usvojen na posljednjoj sjednici OV Kakanj, planirana su sredstva u iznosu od 570.000 KM. Najznačajniji projekti koji se finasiraju putem ovog Programa su „Pokreni svoj posao“ i „Sufinansiranje troškova zapošljavanja radnika“ kod poslodavaca sa područja općine Kakanj koji za cilj imaju zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba.

Programom utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta za 2024. godinu nastoji se razviti poduzetnička svijest nezaposlenih osoba kroz samozapošljavanje i zapošljavanje, povećati broj obrtničkih radnji i preduzeća, poboljšati socijalni i ekonomski status nezaposlenih žena, te omogućiti zapošljavanje ranjivih kategorija našeg društva. Za ovu namjenu iz Budžeta Općine ove je godine izdvojeno blizu 600.000 KM.

-Kada je u pitanju program poduzetništva u ovoj godini je kroz budžet Općine Kakanj izdvojeno 570.000 KM. Poticajne mjere će se realizovati kroz trinaest projekata. Većina njih su projekti iz prethodnih godina koji su se pokazali rezultate kada je riječ o zapošljavanju naših građana. Bitno naglasiti je da je akcenat stavljen na mlade osobe kako kroz projekat „Pokreni svoj posao“ tako i ostale projekte, istakao je Mirza Fazlić, šef Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoliša Općine Kakanj.

Za projekat „Pokreni svoj posao“ koji se već godina unazad implementira na području naše općine u 2024. godini bit će izdvojeno 110.000 KM. Kroz ovaj projekat nastoji se povećati broj i održivot malih biznisa te povećati broj zaposlenih na području kakanjske općine. Drugi bitan projekat koji također za cilj ima povećati broj zaposlenih je „Sufinasiranje troškova zapošljavanja radnika“ kod poslovnih subjekata iz Kaknja.

-Tu su i projekti zapošljavanja namijenjeni privrednim subjektima koji uposle nezaposlene osobe. Svakako treba spomenuti i dva projekta koja sufinasiraju zapošljavanje marginaliziranih grupa i osoba sa invaliditetom, istakao je Fazlić.

Iz pomenutog Programa podstiče se i opstanak starih i tradicionalnih zanata i domaće radinosti, podržava zapošljavanje osoba sa invaliditetom, sufinansira nabavka stručne literarture kao i realizacija projekata ekonomskog osnaživanja žena te druge poticajne mjere iz oblasti razvoja poduzetništva i obrta.