Connect with us

KAKANJ

Iz Civilne zaštite upozorenje da je zabranjeno spaljivanje na otvorenom prostoru

14.02.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Obzirom da je sezona proljetnog čišćenja poljoprivrednih i drugih površina već počela iz CZ Općine Kakanj podsjećaju da je na području Kaknja zabranjeno spaljivanje bilo čega na otvorenom prostoru.

Svjedoci smo da se i u februaru bilježe visoke temperature zraka i čak i preko 15 stepeni C. Upravo ovakve vremenske prilike građani koriste za čišćenje obradivih površina, poljoprivrednog zemljšta i drugih površina, a na način da pale nisko rastinje. Iz Civilne zaštite Općine Kakanj apeluju na građane da to ne rade jer takvo, neodgovorno ponašanje, može prouzrokovati ozbiljne posljedice.

-Jedna od opštih mjera je i zabrana paljenja na određenim mjestima, mi smo našom odlukom o zaštiti od požara i funkcionisanju vatrogastva na području općine Kakanj zabranili u potpunosti spaljivanje bilo koje vrste otpada i paljenja livada, međutim, ne poštuje se ni ta odluka, kao ni drugi zakonski propisi, pogotovo o poljoprivrednom i šumskom zemljištu. Zato u svakom proljetnom periodu bilježimo povećan broj intervencija gdje nastaju i štete na materijalnim dobrima sugrađana a ugroženi su i životi. Nerijetko se desi da bude i povrijeđenih i stradalih u tim požarima, kazao je Nurudin Hrusto, šef Službe CZ Općine Kakanj

Obzirom da je sezona proljetnog čišćenja poljoprivrednih i drugih površina već počela iz CZ podsjećaju da je na području Kaknja zabranjeno spaljivanje bilo čega na otvorenom prostoru s ciljem da se spriječe pojava šumskih požara, štete na parcelama, štetan utjecaj na životinjski svijet, te dodatno opterećenje na kvalitet zrak.

-Vatrogasna jedinica je u sastavu Službe Civilne zaštite, obućena je i dobro opremljena i pokazali su kroz vrijeme da su spremni da intervenišu na svaki vid pojave požara. Zahvaljujući njihovim intervencijama imamo daleko manje i štete i ugroženost naših sugrađana kazao je Nurudin Hrusto, šef Službe CZ Općine Kakanj

Zakonski propisi, opremljenost struktura civilne zaštite, ali u prvom redu postojanje individualne svijesti i odgovornosti pojedinaca od ključne je važnosti za sprječavanja požara – očuvanje prirodnih resursa, imovine građana i ljudskih života.  

Continue Reading