Connect with us

KAKANJ

U Općini Kakanj upriličeno potpisivanje ugovora sa udruženjima i nevladinim organizacijama

14.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U Općini Kakanj danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa udruženjima i nevladinim organizacijama koje djeluju na području općine Kakanj. Iz Budžeta Općine ove godine za ovu namjenu izdvojeno je više od 200.000 KM.

Općina Kakanj godinama unazad kontinuirano pomaže brojna kakanjska udruženja kao i nevladine organizacije. Poseban akcenat stavljen je na udruženja koja okupljaju i svojim aktivnostima pomažu ranjivim kategorijama našeg društva kao što su Udruženje penzionera Općine Kakanj, Crveni križ, Merhamet, Udruženje „Slatki život“ i mnoga druga. Ujedno spomenuti je i Fondacija „Muharem Berbić“ koja nastoji da svojim projektima pomogne najugroženijim kategorijama stanovnika, na način da ta pomoć ne bude od koristi samo njima lično, već i široj zajednici kao i Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“.

-U odnosu na prošlu godinu kada smo isplaćivali po 5.000 KM za neka udruženja, ove godine smo taj iznos povećali na 10.000 KM. Ono što je jako bitno kada je riječ o Fondaciji „Muharem Berbić“ koja je dobila 25.000 KM jeste da i ove godine pomažemo angažman jednog logopeda i fizioterapeuta. KUD „Fadil Dogdibegović“ Dikan već godinama dobija 10.000 KM, Crveni križ je dobio 15.000 KM, 4.000 KM za Udruženje „Slatki život“. Pored ovih sredstava bit će raspisan još jedan javni poziv za sva ostala udruženja kao i udruženja za nacionalne manjine za koje je opredjeljeno 18.000 KM, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

I Rudarska glazba korisnik je sredstava Općine Kakanj. Ove godine, za Rudarsku glazbu, koja je proglašena udruženjem od posebnog značaja izdvojeno je 20.000 KM.

-Rudarska glazba je proglašena za Udruženje od posebnog značaja za Općinu Kakanj 2021. godine. Ova sredstva Općine Kakanj znače opstanak i preživljavanje Rudarske glazbe. Nadamo se da ćemo kao i do sada imati podršlu kako od Općine tako i cjelokupne lokalne zajednice da bi se i dalje mogli razvijati jer zaista je potrebno ulagati u kulturu i edukaciju muzičara, istakao je  Elmir Delibašić, predsj. Udruženja Rudarska glazba.

Rad Udruženja, nevladinih organizacija i fondacija te njihove aktivnosti i projekti  koje realizuju imaju veliku i značajnu ulogu u funkcionisanju naše lokalne zajednice. Općina Kakanj, prema riječima načelnika, opredijeljenja je da i u narednom periodu prati i podržava rad Udruženja jer su nevladin sektor i Općina Kakanj partneri u razvoju civilnog društva.