Connect with us

KAKANJ

JP “Grijanje” Kakanj tražit će povećanje cijena po kojima krajnji korisnici plaćaju toplotnu energiju

01.02.2023.
ntvic.ba

Javno preduzeće „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“ je dostavilo Javnom preduzeću „Grijanje“ Kakanj novi Ugovor o kupoprodaji toplotne energije sa novom uvećanom cijenom – saopšteno je iz JP Grijanje.

U saopštenju se navodi da je novo povećanje cijene toplotne energije drugo po redu u protekle dvije godine.

Nakon prvog povećanja cijene toplotne energije, Javno preduzeće „Grijanje“ je uspjelo iz svojih sredstava plaćati toplotnu energiju po uvećanoj cijeni, a sve sa ciljem da zaštiti potrošače toplotne energije od poskupljenja u periodu povećanja cijena gotovo svega na tržištu.

No, sada je iz JP „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“ stigla nova uvećana cijena (ukupno povećanje iznosi 23.51%) koju Javno preduzeće „Grijanje“ ne može pokriti iz svojih prihoda, što znači da će se nova cijena morati odraziti i na račune koje plaćaju krajnji korisnici.

JP „Grijanje“ Kakanj, i pored dobre volje, ne može iz svojih prihoda pokriti novonastalo poskupljenje jer bi to za posljedicu imalo ugroženost opstanka sistema daljinskog grijanja.

Zbog navedenog, JP „Grijanje“ je prinuđeno obratiti se Općinskom vijeću Kakanj sa zahtjevom za promjenu cijena po kojima krajnji korisnici plaćaju toplotnu energiju – navodi se u saopštenju.