Connect with us

KAKANJ

Održana sjednica OV Kakanj: Besplatne mjesečne karte za učenike srednjih škola, usvojeno nekoliko izvještaja o realizaciji prošlogodišnjih programa, te nekoliko programa rasporeda sredstava za ovu godinu

31.01.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Održana je 25. redovna sjednica OV Kakanj. Vijećnici su razmatrali 20 tačaka dnevnog reda, među kojima su pojedini izvještaji o realizaciji prošlogodišnjih programa, te programi rasporeda sredstava za ovu godinu. Među ostalim usvojen je Prijedlog odluke o finansiranju troškova prijevoza redovnih srednjoškolaca. Općina Kakanj finansirat će mjesečne karte za učenike srednjih škola, a, kako je obrazloženo na sjednici OV, javni prijevoz od sutra bi trebao biti u funkciji.

Linije javnog prijevoza, koje su na području Kaknja privremeno bile obustavljene, od sutra će biti ponovno u funkciji, a Općina Kakanj će finansirati troškove prijevoza srednjoškolaca. Usluge javnog prijevoza bit će dostupne i svim drugim građanima Kaknja. Rezultat je to usvajanja Prijedloga odluke o finansiranju troškova prijevoza redovnih srednjoškolaca i nastojanja Općine Kakanj da riješi problem javnog prijevoza u Kaknju.

– Ponudili smo OV odluku da u narednih pet, šest mjeseci, kao i u prošloj godini u prvom polugodištu, svi učenici srednjih škola imaju potpuno besplatan prijevoz. Na osnovu toga već sutra, od 1. februara, krenut će koristiti taj prijevoz što će, nadam se, pomoći i ostalim kategorijama kao što su penzioneri, radnici ali i drugo stanovništvo sa područja općine Kakanj – izjavio jeMirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Za ostvarivanje prava na finasiranje prijevoza na registrovanim linijama na području općine Kakanj potrebno je podnijeti zahtjev u nadležnoj općinskoj službi.

– Ovo je prilika da pozovemo sve učenike, odnosno njihove roditelje i staratelje da se obrate u Službu za društvene djelatnosti i da podnesu zahtjev za ostvarivanje ovog prava. Mi smo već dio dokumentacije pribavili, kao što su potvrde iz škola o redovnom pohađanju i cips prijave. Neophodno je da se podnesu zahtjevi i ovjere izjave da će učenici koristiti taj prijevoz, a ostalo ćemo mi rješavati – naglasio je Edin Aliefendić, pomoćnik općinskog načelnika.

Na ovaj način problem javnog prijevoza na području općine Kakanj riješen je do kraja ove školske godine, međutim, prema riječima načelnika, i dalje se traga za rješenjima koja će omogućiti sistemsko i dugoročno rješavanje pitanja funkcionisanja javnog prijevoza.

–  Već nakon današnje odluke nadležne službe i Općina Kakanj će dobiti zadatak da se konsultuju sa resornim ministarstvom, nadležnim organima i da pokušamo naći jedno sistemsko rješenje kada je u pitanju prijevoz – istako je načelnik Bajtarević.

Vijećnici su na današnjoj sjednici usvojili i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava za sport iz Budžeta Općine Kakanj, te Izvještaj o realizaciji Programa rasporeda sredstava za sport za 2022. godinu, kao i Prijedlog programa rasporeda sredstava za sport za 2023. godinu. Prema usvojenom rasporedu sredstava za sport, Općina Kakanj ove je godine izdvojila 770.000 KM, što je 20.000 KM više nego prošle godine.

– Ono što je specifično i što je vrijedno pažnje je da je ovo ulaganje zbog naših mladih i naše djece. Jako veliki broj djece trenira u našim fudbalskim, košarkaškim, odbojkaškim i svim drugim sportskim klubovima. Radi te djece bitno je ulagati u sport. Ta sredstva su puno značajnija i potrebnija za sportove kakav je fudbal, obzirom da dvoranski sportski klubovi imaju mogućnost korištenja dvorana potpuno besplatno – naglasio je načelnik Bajtarević.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje zemljišta u vikend naselju Ponijeri općina Kakanj, Javnoj ustanovi „Kulturno-sportski centar“ Kakanj, Izvještaj o realizaciji Programa rasporeda sredstava boračkim udruženjima za 2022. godinu, Prijedlog programa rasporeda sredstava boračkim udruženjima za 2023. godinu, Prijedlog programa utroška sredstava za informisanje za 2023. godinu, te Izvještaj o realizciji i utrošku sredstava ostvarenih po osnovu nakande za vatrogastvo u 2022. godini i Prijedlog programa rasporeda i utroška planiranih sredstava od nakanda za vatrogastvo u 2023. godini.