Connect with us

KAKANJ

Kakanj na sedmom mjestu evropskih mikrogradova i regija budućnosti 2024.

28.02.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Kakanj na sedmom mjestu evropskih mikrogradova i regija budućnosti 2024. Naime, “Financial Times” svake godine sprovodi evaluaciju prema određenim kriterijima kako bi identifikovali najuspješnije i najperspektivnije evropske gradove i regije u privlačenju investicija. U kategoriji – „Strategija direktnih stranih ulaganja“ – ocijenjeno je 117 prijava, među kojima je i općina Kakanj.

„Evropski gradovi i regije budućnosti 2024.“ je izvještaj koji identifikuje i ocjenjuje gradove u Europi prema njihovoj atraktivnosti za strane investicije te njihovoj strategiji, ekonomskoj, finansijskoj i poslovnoj snazi. Ove godine je ocijenjeno ukupno 509 prijava iz gradova i regija u pet potkategorija: „Ekonomski potencijal“, „Ljudski kapital i stil života“, „Ekonomičnost“, „Povezanost“ i „Povoljnost za poslovanje“. U šestoj kategoriji – „Strategija direktnih stranih ulaganja“ – ocijenjeno je 117 prijava, među kojima je i općina Kakanj.

-Mi smo aplicirali uz 117 drugih lokalnih zajednica iz čitave Evrope i čitavog svijeta i u toj kategoriji mikrogradova do stotinu hiljada stanovnika zauzeli smo sedmo mjesto. S nama u grupi je i općina Tešanj. Radi se o tome da Financial Times provodi istraživanje lokalne zajednice koliko je ona privržena prije svega i investicijama, stranom kapitalu a onda i sve druge parametre koje mogu iskoristiti iz različitih privrednih sektora i komora, naravno provjeravajući ono što smo mi u našim aplikacijama njima i poslali, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Ovo priznanje potvrđuje napore lokalne zajednice u stvaranju poticajnog poslovnog okruženja i promociji investicijskih mogućnosti, te će pružiti priliku za nove investicije i time dodatno ojačati domaće poduzetnike te potaknuti sinergiju između javnog i privatnog sektora u ostvarivanju daljnjeg prosperiteta i napretka za općinu Kakanj, kazao je Bajtarević.

-Ono što je nama bilo bitno jeste ustvari da Kakanj pozicioniramo na tu listu da radi onoga što nam dolazi u narednom periodu kroz predpristupne fondove, kazao je Bajtarević.

Cilj je Kakanj pozicionirati kao lokalnu zajednicu s kojom vrijedi rješavati krucijalna pitanja i implementirati značajne projekte.