Connect with us

KAKANJ

U Kaknju promovisan novi dokumentarni film „Agresija na istinu“, autora Avde Huseionovića.

28.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BIH u Domu kulture u Kaknju promovisan je novi dokumentarni film „Agresija na istinu“, autora Avde Huseionovića. Radi se o prvom dokumentarnom filmu  koji se bavi temom negiranja i falsifikovanja historijskih činjenica s ciljem da se promjeni karakter rata, agresije na RBIH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Film „Agresija na istinu“, prema riječima autora Avde Huseinovića, predstavlja obračun sa svima onima koji na bilo koji način falsifikuju historijske činjenice i pokušavaju ih putem različitih medijskih kuća predstaviti javnosti. Posebno se to odnosi na velike historijske događaje i ratne zločine koji su se desili u BIH u periodu od 1992- 1995 godine.

-Poseban zločinački medijski pristup jeste da već godinama traje jedna operacija te medijske postavke da su neki od zločinakih pokreta poput masakra na Markalama, logora, sistematskog silovanja, genocida u Srebrenici i brojnih drugih događaja ustvari bili jedna zavjera. Ovim filmom se želimo obračunati sa falsifikatorima i negatorima dokumentovanih historijskih činjenica, istakao je Avdo Huseinović, autor filma „Agresija na istinu“.

Film govori i o tome na koji način su Vlada entiteta Republika Srpska i država Srbija milionskim iznosima finansirale projekte negiranja i falsifikovanja historijskih činjenica za koje postoje pravnosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i domaćih sudova.

-Ulažu se milioni eura u projekte falsifikovanja i negiranja historijskih činjenica i to je nevjerovatna jedna pojava o kojoj se malo priča i zna. Mi smo se upravo tim segmentima bavili u ovom filmu i do sada smo na osnovu relevantih dokumenata istražili da je negdje oko sedam miliona eura zvanično uloženo u ovaj poduhvat, istakao je Huseinović.

Kako je istakao Huseinović jedan ovakav dokument koji je zasnovan na utvrđenim historijskim i dokumentovanim činjenicama, pomoću kojih su rasvijetljeni ratni zločin nam je itetako potreban, sa posebnim akcentom na mlade generacije koje moraju imati relevantne i istinite informacije o ratnoj prošlosti naše zemlje, zbog budućnosti koju će garaditi.

Continue Reading