Connect with us

KAKANJ

Održana vanredna sjednica OV Kakanj: Vijeće traži zabranu miniranja na Kamenolomu Greben

29.02.2024.
ntvic.ba (N.B.)

Danas je održana 37. vanredna sjednica OV Kakanj na kojoj je razmatran zahtjev mještana MZ Kakanj dva i MZ Pope za rješavanje problema pri radu Kamenoloma Grebe. Predstavnici mjesnih zajednica, koji su prisustvovali sjednici Vijeća, ukazali su na negativne posljedice koje trpe zbog rada kamenoloma. OV je donijelo zaključke o potpunoj obustavi miniranja na ovom području, te da se od strane općinskog načelnika i općinskih službi upute dopisi prema nadležnim kantonalnim inpekcijama i ministarstvima, te prema nadležnim federalnim institucijama kako bi se utvrdilo da li Hidrogradnja, koja je u stečaju, na ovom području izvodi radove u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Mještani MZ Kakanj dva i MZ Pope trpe posljedice negativnih uticaja radova koje na Kamenolomu Greben izvodi Hidrogradnja, firma u stečaju. Predstavnici mjesnih zajednica su u svojim izlaganjima iznijeli tvrdnje da se na kamenolomu izvode miniranja koja ugrožavaju stambene objekte i lokalni rezervoar i vodovodni sistem.

-Tražimio život na svom podneblju, nemojte uzimat kapital, a nama pravit štetu. Posljedice miniranja mogu biti nesagledive, izjavio je predsjednik MZ Pope.

Tvrdnje da se radi o miniranjima, iz Hidrogranje negiraju pojašnjavajući da se zapravo radi o rastersanjima, predviđenim i dozvoljenim zakonima koji uređuju ovu oblast.

-Stručni ljudi izdaju rješenja u ovoj oblasti i tu je jasno naglašeno da u slučaju kada naiđemo na stjene koje se ne mogu bagerima razbijati, onda pristupamo rastresanjima, koja su u granicama dozvoljenog, naglasio je Zijad Fazlagić, stečajni upravnik Hidrogradnje.

Prema riječima stečajnog upravnika, za sve aktivnosti koje Hidrogradnja izvodi, ova firma posjeduje neophodne dozvole.

-Razumijemo zabrinutost mještana, ali mora se sa pravne strane voditi računa o tome da Hidrogradnja ima sve zakonom propisane dozvole za rad, dodao je Fazlagić.

OV na vanrednoj sjednici donijelo je zaključke o potpunoj obustavi miniranja na ovom području.

-Vijeće zaključcima traži i da se od strane općinskog načelnika i općinskih službi upute dopisi prema nadležnim kantonalnim inpekcijama i ministarstvima, te prema nadležnim federalnim institucijama kako bi se utvrdilo da li Hidrogradnja na ovom području izvodi radove u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, izjavio je načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević.

Vanredna sjednica OV Kakanj, na kojoj je razmatran zahtjev mještana MZ Kakanj dva i MZ Pope za rješavanje problema pri radu Kamenoloma Greben, održana je na zahtjev predstavnika mjesnih zajednica koje gravitiraju ovom području.