Connect with us

KAKANJ

Kakanjski gimnazijalci obilježili Svjetski dan zaštite okoliša, poručili da otpad nije smeće

05.06.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Otpad nije smeće, poruka je kakanjskih gimnazijalaca koji su edukativno-kreativnom radionicom obilježili 5. juni, Svjetski dan zaštite okoliša. Sa posebnim akcentom na značaj energetske efikasnosti, radionicom su obilježili i završnicu svih aktivnosti koje realizuju učenici ekološke sekcije.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna, kako bi nas podsjetio da nismo sami na ovoj planeti i da postoji ogroman biološki ekosistem koji nam omogućava da preživljavamo. Na to su nas podjestili i učenici Gimnazije Muhsin Rizvić, koji su povodom ovog značajnog datuma upriličili radionicu na kojoj su poseban akcenat stavili na značaj racionalne potrošnje energije na individualnom nivou.

-U osnovi ekoloških problema savremenog čovjeka nalazi se potrošnja energije koju prati emisija različitih zagađujućih tvari. Sve te tvari se uključuju u opšti metabolizam ekosistema na nivuo planete Zemlje i dovode do globalnih ekoloških problema. Biti energetski efikasan na individualnom nivou znači preuzeti odgovornost za savjestan odnos prema sebi, prirodi koja nas okružuje i resusrsima koji se nalaze u prirodi, naglasila je Derviša Sikira prof. biologije u Gimnaziji Muhsin Rizvić.

Edukativnom radionicom učenici su poslali poruku da otpad nije smeće što su dokazali prezentovanim ekociglama tj. ekološkim sjedalicama, napravljenim od plastičnog otpada. Prelazak sa korištenja foslinih na alternativna goriva, istakli su kao osnov za poboljšanje zaštite okoliša.

 -Mi smo napravili ekosjedalice od RDF goriva tj. sjeckali smo plastiku i punili flašice koje smo poslije nazvali ekocigle. Ključan korak za prelazak sa korištenja fosilnih na alternativna goriva jeste informisanje o tome koliko su RDF goriva učinkovita, izjavila je Ajna Muftić, članica Sekcije.

Da svaki pojedinac može utjecati na zaštitu okoliša, kroz vlastite primjere, pokazali su učenici prezentujući aktivnosti i ciljeve održane radionice.

-Jedan od glavnih ciljeva naše sekcije jeste energetska efikasnost. Svako od nas može biti energetski učinkovit u svom domu, uz pomoć agende 24. Ta agenda se ogleda u svim ktivnostima koje svaki pojedinac može da sprovede za 24 sata u svom domu. Primjer nekih aktivnosti jeste da isključimo svjetlo ako ne boravimo u toj prostoriji, da ne uključujemo mašinu za posuđe ukoliko nije sasvim puna I također mobite ne trebamo ostavljati preko noći uključen u punjač jer je potrebno 2 do 3 sata da se baterija napuni, pojasnila nam je Amna Husika, članica Sekcije.

Svjetski dan zaštite okoliša je važan dan za poticanje promjena u stavovima i podizanje globalne svijesti o okolišu. To je ujedno i dan za preispitivanje stavova i stvaranje novih navika koje bi trebale biti dio svačije svakodnevice, jer imati zdravo okruženje je naše pravo, a briga o planeti također je dužnost svih nas, poručili su učenici gimnazije.

Continue Reading