Connect with us

KAKANJ

U serijalu priča u kojima predstavljamo Kakanjce koji su u različitim poljima djelovanja dali svoj doprinos u razvoju naše lokalne zajednice donosimo priču o dr. Senki

05.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Pojedinačni doprinos svakog građanina lokalnoj zajednici važan je za poboljšanje uslova života. Svoj doprinos u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, lokalnoj, ali i široj zajednici dala je i doktorica Senka Balorda. Kroz svoj angažman u kakanjskom Domu zdravlja, te OV i u Vladi ZDK, uvijek je, kako kaže, davala svoj maksimum da na svom polju djelovanja napravi pozitivne pomake. A sve s jednim ciljem – da građani Kaknja, ali i cijelog ZDK budu zdravi i zadovoljni.

Cijeli svoj život posvetila je nauci, medicini. To je kako kaže njen životni poziv.

Za sebe voli reći da je kakanjska snaha i da je od momenta kada je došla na područje općine Kakanj odlučila svoje znanje iskoristiti na najbolji način-dijeliti ga i primijeniti ga u praksi, pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Stalno usavršavanje i sticanje znanja, onog cjeloživotnog iz oblasti medicine doprinijelo je činjenici da je danas doktorica Senka Balorda ime koje je prepoznatljivo i cijenjeno.

1981. godine sam diplomirala i poslije toga sam počela da radim u Domu zdravlja u Visokom. Te godine sam se i udala u Kakanj i evo cijelo vrijeme sam ja u suštini kakanjska snaha. Međutim, od 1992. godine radim u Domu zdravlja u Kaknju i to na poslovima specijaliste pulmologa, posao koji ja veoma volim i koji rado obavljam iz razloga što sam ja, a pretpostavljam i sve moje kolege neko ko zaista želi da pomogne ljudima, kazala je mr.med.sci.dr. Senka Balorda, spec.pneumoftziolog.

Doktorica Senka bila je i politički aktivna. Kaže, htjela je na svakom polju dati svoj doprinos. Baš zbog toga najveća satisfakcija joj je što zna da je pomoglo sasvim običnim ljudima. Njihove lijepe, tople i prije svega ljudske riječi doktorici su najveće priznanje i nagrada za uloženi trud.

-To isto se pokazalo i u vrijeme mog mandata ministrice u Vladi ZDK. Dakle veliki broj ljudi iz Kaknja ali i cijelog kantona može potvrditi da ko god je tražio pomoć, tu pomoć je i dobio. A moja misija je pomaganje ljudima i to je ono što me zaista ispunjava u potpunosti, istakla je dr. Balorda.

Pored brojnih titula, ostvarenja i napredovanja u profesionalnom smislu, na polju medicine, uspješnom političkom angažmanu, ipak joj najviše znači to što smatra da je bila upsješna majka i da je i taj posao obavila dobro.

-Evo ja sam samohrana majka, dakle radi se o šehidskoj porodici i vi u jednom momentu dođete do jedne granice kad se pitate šta dalje. U suštini u tom momentu ja sam odlučila da se posvetim svom sinu, porodici i nauci. Mislim da niko osim mene u Kaknju nema priznanje za majku koje je potpisao predsjednik Alija Izetbegović, ponosno je kazala dr. Balorda.

Nagrade, priznanja, lijepe geste i usmene zahvale sastavni su dio života dokorice Senke Balorde. S druge strane njen doprinos lokalnoj zajednci je po mišljenju mnogih zaista vrijedan pažnje. Svako mjesto i svaka sredina manja ili veća ima važna, prepoznatljiva i utjecajna imena, a sve se to postiže trudom, radom, znanjem i iskrenošću,kazala je doktorica Balorda. Ako date maksim od sebe u svom polju djelovanja možete promijeniti situaciju na bolje jer je samo tako moguće praviti kvalitetnije i ljepše uslove života za svakog pojedinca.

Continue Reading