Connect with us

KAKANJ

U Sopotnici proteklog vikenda održan program sjećanja na šehide ovog kraja

06.06.2023.
ntvic.ba (S.I.)

MIZ Zenica i džemat Sopotnica, u saradnji sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj, proteklog vikenda su organizovali program sjećanja na šehide ovoga kraja. Mevlud je upriličen u džamiji u Sopotnici, a gost predavač je bio Esmir Halilović. Tradicionalnom mevludu prisustvovao je veliki broj mještana Sopotnice koji ne zaboravljaju svoje, ali i sve šehide BiH.

-Mještani ovog sela na dostojanstven način se sjećaju svojih komšija -šehida, ali i drugih vrijednih i hrabrih momaka, boraca, koji su umrli nakon rata. I oni zaslužuju da ih se na poseban način sjećamo, kaže  Almir ef. Selimović, imam džemata Sopotnica.

U njihovu čast prije 20 godina izgrađena je spomen česma koja se redovno održava i po potrebi adaptira, a mještani su ponosni na to jer sudeći po izgledu, jedna je od najljepših koja je izgrađena.

-Sopotnica pripada MIZ Zenica, a geografski Općini Kakanj koja u kontinuitetu prati sve važne događaje i datume iz historije, a posebno perioda agresije na BiH. Drago mi je da mještani na ovaj način čuvaju tradiciju, kao i sjećanje na žrtvu najboljih sinova domovine, naglasio je načelnik Općine Mirnes Bajtarević.

Veliki književnik Mehmedalija Mak Dizdar za Bosnu je rekao Ovdje se ne živi da bi se umiralo, ovdje se umire da bi se živjelo.

Dokaz za tu misao su ovi šehidi, kaže Esmir Halilović koji je na Mevludu prisutnima govorio o emanetu šehida i o tome kako ljudi znaju taj emanet iznevjeriti međusobnim razmiricama, izdajom i svim onim što ne dolikuje čovjeku koji bi trebao cijeniti slobodu koju su šehidi nama dali.

Mještani Sopotnice svojim jedinstvom su napravili memorijalni prostor kakav se rijetko sreće. To pokazuje beskrajno poštovanje i zahvalnost komšijama i najboljim sinovima Sopotnice koji su dali živote za slobodu.

Ovdje se osjeti patriotski duh, ljubav prema državi, zavičaju i tradiciji. Lepina sa halvom već 20 godina je neizostavan dio Mevluda i sjećanja na šehide. Ako navratite na njihov šehidski mevlud, rado će vam pružiti i taj poklon koji podsjeća na majku, topli dom i sinove koji su branili svoju domovinu i vjeru.

Continue Reading