Connect with us

KAKANJ

Kako do certifikata za organsku poljoprivrednu proizvodnju?

27.03.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Organska poljoprivreda podrazumijeva izostanak primjene vještačkih đubriva, pesticida i genetski modifikovanih organizama. Međutim, važno je naglasiti da su organska proizvodnja, certifikacija i označavanje organskih proizvoda jasno regulisani standardima i zakonskim propisima. Da bi se neki proizvod mogao označiti kao organski mora biti certifikovan od strane certifikacijskog tijela koje je akreditovano.  Proces certifikacije može trajati od jedne do tri godine, ako su ispunjeni svi uslovi.

Prema standardima i zakonskim propisima naše zemlje, poljoprivredni proizvođač ne može deklarisati svoju proizvodnju kao organsku samo na osnovu toga što ne koristi sredstva zabranjena u organskoj proizvodnji. Organski status mora biti potvrđen od nezavisne treće strane. Da bi se neki proizvod moga označiti kao organski, mora biti certifikovan od strane akreditovanog certifikacijskog tijela.

– Certifikovati organsku proizvodnju mogu primarni poljoprivredni proizvođači koji se bave proizvodnjom biljnog ili animalnog porijekla, prerađivači poljoprivrednih proizvoda i sakupljači. To mogu biti fizička i pravna lica koja se bave proizvodnjom, uvozom, distribuciojm i prometom organskih proizvoda – izjavila je Gordana Šimunović iz Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj.

Prvi korak za budućeg organskog proizvođača podrazumijeva da odaberu certifikacijsku kuću koja je akreditovana međunarodnim standardima. Nakon toga operatoru se dostavlja prijava i informacije o programu kontrole i certifikacije i potvrđivanja u organskoj proizvodnji.

– Kada izvrše obaveze, proizvođaču se dostavlja cjenovna ponuda i ukoliko je ona prihvatljiva kreće se sa potpisivanjem ugovora, zatim se dobija jedinstveni evidencijski broj i počinje proces konverzije – naglašava Šimunović.

Period konverzije ili prelazni period je vrijeme od početka upravljanja imanjem na organski način do trenutka kada se proizvod može označiti i plasirati na tržište kao organski. Treba naglasiti da se usjevi iz konverzije ne mogu prodavati kao organski.

– Postupak dobijanja certifikata nije jednostavan i brz, i on obično traje od jedne do tri godine. Kada uđete u proces konverzije, sljedeći korak je dostavljanje detaljno popunjenog  plana  upravljanja nakon čega se zakazuje kontrola. Tokom kontrole na imanju mora biti prisutan vlasnik gazdinstva ili osoba zadužena za proizvodnju koji bi pri sebi trebalo da imaju dokaze o proizvodnji i finansijsku dokumentaciju. Drugim riječima, sve što operator uradi, treba da se dokumentuje, slikama, računima i ostalim dokazima – dodaje Šimunović.

Certifikati se izdaju na godišnjem nivou što znači da se svake godine vrši recertifikacija. U Bosni i Hercegovini ima nešto više od 100 proizvođača koji su u procesu certifikacije organske poljoprivredne proizvodnje. Od toga ih je četvero u Kaknju, a među njima je i  gazdinstvo porodice  Marušić.

– U organsku poljoprivredu smo se uključili 2008. godine i bili smo dvije godine u konverziji.  2010. godine smo dobili certifikat od certifikacijske kuće. Svake godine se naš certifikat mora obnoviti i mi svake godine prolazimo analize i kontrole – navodi Nermin Marušić, certifikovani organski proizvođač.

Osim što je garant primjene i poštivanja standarda za organsku proizvodnju, certifikat omogućava proizvođaču prepoznatljivost i bolji plasman proizvoda kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu.

– Certifikat jednom organskom proizvođaču može mnogo da znači kada je riječ o plasmanu proizvoda.  Mi smo prepoznati na tržištu, ušli smo u dva trgovačka lanca gdje plasiramo svoje proizvode pod nazivom – Organska proizvodnja Marušić – naglašava Marušić.

Certifikovani proizvođači mogu ostavriti novčanu podršku na kantonalnom i federalnom nivou, s tim da kanton podstiče samo obrtnike, tj one koji su poljoprivredu registrovali kao osnovnu djelatnost.

Continue Reading