Connect with us

KAKANJ

Mikrodeponije na kontejnerskim mjestima u Kaknju skoro svakodnevni prizori

24.03.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Propisno odlaganje otpada, ekološka osviještenost i na kraju pitanje efikasnosti rada komunalnih preduzeća teme su o kojima ne pričamo dovoljno. Čistoća gradskih ulica i javnih površina uopšte, te opća kultura građana Kaknja može se okarakterisati kao “začarani krug” u kojem se nerijetko prebacuje odgovornost s građana na one koji trebaju brinuti o komunalnoj higijeni i obrnuto. Međutim, ono što je evidentno su mikro deponije oko kontejnerskih mjesta.

Pitanje čistoće grada, javnih površina i održvanje čistoće na kontejnerskim mjestima teme su koje su aktuelne i na koje se građani Kaknja nerijetko žale. Ipak ta aktuelnost uglanom je na nivou priče običnih građana i čini se da nikako ne dolazi do onih koji bi ovo pitanje trebali riješiti. S druge strane iz JP Vodokom kažu da su njihove ekipe svakodnevno na terenu i da dnevno i po dva puta čiste i deponuju otpad sa kontejnerskih mjesta.

– Problem su mikrodeponije koje se uz prateći vandalizam sve češće pojavljuju na kontejnerskim odlagalištima. To nama znatno otežava rad – istakla je Selvedina Kulović, šef Odjeljenja za održavanje komunalne higijene.

Čak i uz pojačani intenzitet odvoza smeća sa kontejenrskih mjesta, kako iz ovog komunalnog preduzeća kažu, problem mikrodeponija postoji. Međutim, kako navode nije do njih. Skoro isti problem imaju i kada je u pitanju kakanjska šetnica tzv. mala ulica.

– Etažni vlasnici na kakanjskoj glavnoj šetnici redovno nepropisno odlažu krupni i drugi otpad, koji proizvodi neugodan miris, u za to nepredviđena mjesta – ističe Selvedina Kulović, šef Odjeljenja za održavanje komunalne higijene.

I na kraju začarani krug. Iz JP Vodokim kažu da imaju pojačan intenzitet deponovanja smeća sa kontejnerskih mjesta na gradsku deponju. Također smatraju da građani nepropisno odlažu otpad. A problem prljavih javnih površina sa akcentom na kontejnerska mjesta ostaje svim nama. Dolaskom toplijih dana ovaj bi se problem dodatno mogao usložniti, pa se postavlja pitanja ko je krivac i od koga da tražimo rješenje?