Connect with us

KAKANJ

Širom Bosne i Hercegovine uče se mukabele, koje posebno obogaćuju ramazansku atmosferu. Na području MIZ Kakanj ovaj ibadet prakticira se u svim kakanjskim džamijama

23.03.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Mukabela je jedan od posebnih ibadeta u mjesecu Ramazanu, a predstavlja zajedničko učenje Kur’ana. U džamijama širom Bosne i Hercegovine uče se mukabele, koje posebno obogaćuju ramazansku atmosferu. Na području MIZ Kakanj ovaj ibadet prakticira se u svim kakanjskim džamijama.

Mukabela je zajedničko učenje Kur’ana svakog dana u džamiji ili na mjestu gdje se klanja teravih namaz. Mukabelu uče imami, hafizi i oni koji znaju pravilno i tačno učiti i izgovarati Allahovu knjigu. U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana koji je putokaz i jasan dokaz razlikovanja dobra od zla. Stoga, učenje Kur’ana u ovom mubarek mjesecu se posebno vrednuje.

– Tradicija je da se muslimani u Bosni i Hercegovini druže sa  Kur’anom u mjesecu Ramazanu. Znajući da je to jedan od najvećih ibadeta, muslimani  u našim krajevima zajednički uče Kur’an, slušaju njegove poruke i nadahnjuju svoja srca u ramazanu – istakao je Sulejman ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj.

Vjernici koji znaju pravilno učiti Kur’an očekuju posebne nagrade, naročito u mjesecu Ramazanu. Također  i onima koji samo slušaju i prate učenje pripada nagrada. Na području kakanjskog medžlisa gotovo u svim džematima prakticira se ovaj ibadet.

– U svakoj džamiji u Kaknju će se učiti mukabela, negdje iza sabaha, negdje iza podne. Imamo i muške i ženske mukabele, te za omladinu i polaznike mektebske nastave. Pozivam sve vjernike da se druže s Kur’anom, obzirom da se u mjesecu Ramazanu dobra djela povećavaju – naglasio je glavni imam.

Snaga vjere i imana, ogleda se u žrtvovanju i izvršavanju vjerskih obaveza unatoč različitim poteškoćama koje opterećuju čovjeka.

Za svakog muslimana i muslimanku mjesec razamazan je jedinstvena prilika za postizanje duhovnog preporoda i uspostavljanje balansa između duhovnog i svjetovnog života.

Continue Reading