Connect with us

ZE-DO KANTON

Ministar Marić razgovarao sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača ZDK

24.03.2023.
ntvic.ba

Plastenička proizvodnja povrća u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) svake godine se poveća za oko dvadeset procenata, a predstavnici Saveza poljoprivrednih udruženja, od resornog ministra Vinka Marića zatražili su zagarantovan iznos poticaja u iznosu od šest konvertibilnih maraka po jednom metru kvadrata plastenika.

– U program poticaja poljoprivredne proizvodnje za 2023. godinu bit će uvršteno znatno više sredstava nego što je to bilo u ranijim sazivima Vlade ZDK. Zadaća nam je da to realiziramo jer svjedočimo porastu cijena povrća diljem regiona, a samim tim i sve većom potražnjom na tržištu – kazao je ministar Marić.

Naglašava da je nelogično da poticaje dobijaju samo proizvođači čija plastenička površina je od 500 do 1.200 metara kvadratnih i da ta ograničenja treba ukinuti. Smatra da će ukidanje ograničenja stimulisati poljoprivrednike da povećaju proizvodnju.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Vladimir Ferzanović iz Visokog istakao je da udruženje pokušava okupiti sva poljoprivredna udruženja u kantonu, kako bi omogućili bolje uslove za sve poljoprivrednike. Ministra Marića je, na zajedničkom sastanku, upoznao sa prijedlogom dodatnih posticajnih mjera koje će dati veći zamah u proizvodnji povrća.

– Dobio sam uvjeravanja da naš kanton prednjači u plasteničkoj proizvodnji i veoma je bitno da se fokusiramo na domaće proizvođače. Program poticajnih mjera koji je u izradi, zasigurno neće razočarati poljoprivrednike – zaključio je ministar Marić.

Continue Reading