Connect with us

KAKANJ

MIZ Kakanj: U okviru projekta Dani porodičnih vrijednosti realizovan okrugli stol na temu „Izazovi savremne porodice“

26.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U okviru projekta Dani porodičnih vrijednosti u Medzlisu IZ Kakanj realizovan je okrugli stol na temu „Izazovi savremne porodice“. Učesnici su bili predstavnici obrazovnih i odgojnih institucija, Centra za socijalni rad, Policijske stanice, medija i drugih relevantnih institucija i ustanova.  Odjel za brak i porodicu sa Savjetovalištem ovaj će projekat realizovati u periodu od maja do novembra ove godine.

„Izazovi savremene porodice“ tema je o kojoj bi se trebalo svakodevno govoriti. Porodica kao osnovna ćelija društva od ključnog je značaja za zdrav i siguran razvoj njenih članova. Jedna od ključnih uloga porodice jeste da posreduje u prenošenju društvenih, moralnih i drugih vrijednosti društva u kome postoji. Savjetovalište za brak i porodicu MIZ Kakanj kroz različite, prije svega, preventivne programe za cilj ima da pomogne u jačanju i očuvanju porodice i porodičnih vrijednosti, otklanjaju i prevazilaženju poteškoća sa kojima se savremena porodica danas susreće.

-Kada govorimo o izazovima mi volimo reči da želimo ponuditi perspektive odnosno naredne korake i načine da svi oni koji imaju za cilj očuvanje i promociju porodičnih vrijednosti mogu dati svoj doprinos.Svima nam je cilj lijep ambijent, da imamo zdrave i kompletne ličnosti i da promovišemo zdrave stilove života, istakla je Elvedina Plasto iz Savjetovališta za brak i porodicu.

-Ja bih kazao da nema nijedne porodice koja nema iskušenja. Važno je kako izaći izaći iz njih i naći rješenja. Smatram da bi povezivanje sa vjerom izuzetno doprinijelo stabilnosti, čvrstoći i zaštiti svake porodice. Važno je znati da određeni principi koje je Bog uspostavio su radi nas, naše sreće i zadovoljstva, naglasio je Sulejman Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj.

Savremena porodica je zbog niza faktora suočena sa brojnim teškoćama i izazovima. Ekonomska nestabilnost, neadekvatna socijalna i zdravstvena zaštita, nezaposlenost, migracije, samo su neki od problema koji su učesnike okruglog stola podstakli da se bave i govore o ovoj zahtjevnoj temi. Promjene koje se odvijaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva ostavljaju značajne posljedice na stanje, razvoj, ulogu i mjesto porodice u društvu, kao i na njeno mentalno zdravlje.

-Ono što se savjetuje ljudima je da se bave sobom. Mi smo ti koji možemo uticati na sebe i ono kako se ophodimo prema dešavanjima oko nas. Bitno je i to kako se odnosimo prema vlastitoj djeci, prijateljima, široj porodici jer i na taj način možemo čuvati i jačati svoje mentalno zdravlje, istakao je Esmin Brodlija, psiholog i psihoterapeut.

Odjel za brak i porodicu Rijaseta IZ u BIH od svog osnivanja pa do danas u kontinuitetu radi sa porodicama na terenu detektujući izazove, probleme ali i sve ono s čime se jedna bh. porodica susreće. Porodica je mjesto gdje se dijete razvija fizički, intelektualno, gdje razvija svoje osjećaje, socijalne i moralne vrijednosti, gdje se stvara i razvija porodični identitet. Ukoliko dijete odraste u zdravoj porodici, pretpostavka je da će sutra kada ono bude roditelj njegovati prave vrijednosti i imati svoju zdravu porodicu.

-Kao roditelji smo najpozvaniji da odgovorimo roditeljsko – odgajateljskoj ulozi jer odgojiti i odgajati je proces koji traje dok smo živi. Ukoliko tu pokažemo odgovornost i predanost naša djeca će zasigurno sutra graditi svoje zdrave porodice, istakla je Safija Malkić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Rijaseta IZ u BIH.

Naša je obaveza da gradeći zdravu porodicu gradimo zdravo društvo, posebno pri tome stavljajući akcenat na odgoj djece. Ukoliko nije moguće da to sami činimo upravo su ovakvi skupovi, koji zagovaraju saradnju i zajedničke projekte nadležnih institucija, poruka da je moguće potražiti pomoć i podršku stručnjaka.  

Continue Reading