Connect with us

KAKANJ

Nevladin sektor insistira na dodatnom uređenju zakonske regulative iz oblasti zaštite okoliša

26.05.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Zahvaljujući angažmanu nevladinih organizacija i ekoloških udruženja, u našoj zemlji je posljednjih desetak godina akualiziran problem zaštite okoliša. Jedan od osnovnih zadataka nevladinog sektora je informisanje stanovništva i ravijanje svijesti o značaju očuvanja životne sredine. Zakone FBiH koji uređuju ovu oblast, potrebno je dodatno urediti kako bi bili u funkciji zaštite okoliša, smatraju u Eko forumu Zenica.

Zaštita okoliša jedna je od bitnijih tema kako u svijetu tako i kod nas, zahvaljujući konstantnim zalaganjima nevladinog sektora koji provodi niz aktivnosti na unaprjeđenju zaštite životne sredine. Da bi se jačala svijest stanovništva o ovoj temi, ekološka udruženja širom zemlje, realizuju brojne projekte, informišu stanovnišvo i promovišu značaj zaštite prirodnih bogatstava. Jedno od takvih je i Eko forum iz Zenice, iz kojeg navode da je neophodno raditi na unapređenju zakona koji uređuju ovu oblast ali i povećanju kapaciteta u institucijama koje su zadužene za implementaciju tih zakona, kako bi rezultati u procesu pronalaska i sankcionisanja odgovornih za onečišćenja okoliša bili efektniji.

-To je čitav set zakona, imamo ovaj ukupni za zaštitu okoliša, imamo tematske kao što je zakon o vodama, zakon o šumama koji nažalost federalni nemamo ali imamo kantonalni,  i imamo zakone koji su posredno vezani kao što je zakon o prekršajima, o krivičnom postupku i još plus imamo čitav niz podzakonskih akata. To je teško pratiti i implememtirati jer naše institucije nemaju dovoljno kapaciteta, čak i kad imaju, inspekcija je primorana da po zakonu izriče najnižu kaznu. Zato bi te zakone trebalo korigovati,  kako bi bili primjenjiviji.”  – Samir Lemeš, Eko forum Zenica.

Posljednjih godina napravljeni su pomaci u saradnji aktivista nevladinog sektora i nadležnih institucija. Saradnja je rezultirala prihvatanjem brojnih inicijativa koje se tiču zaštite okoliša. Uključivanje građana i razvijanje svijesti o zaštiti prirodnih bogatstava neizostavan je factor u očuvanju životne sredine.

-Malo je bolja svijest građana nego što je bila prije desetak godina, sad se malo više priča o ekologiji, a malo i Evropska unija nameće te teme. Međutim ljudi misle da nam je sudbina da živimo od uglja, ne shvataju da nam je ovo prilika za nova radna mjesta, promjenu paradigme i povećanje kvaliteta života. “ – Samir Lemeš, Eko forum Zenica.

Rad aktivista nevladinog sektora prepoznat je i kroz podnošenje inicijativa i rad na pripremi zakonskih rješenja u ovoj oblasti, i predstavlja neizostavan dio ekološke tranzicije u našoj zemlji, koja za cilj ima zdraviju i čišću okolinu i ugodniji životni ambijent.