Connect with us

KAKANJ

Sjećanje na Fuada Frtunu, pisca i novinara

kakanj.gov.ba
26.05.2023.

Na današnji dan 1939. godine rođen Fuad Frtuna, kakanjski pisac i novinar o kojem su lijepe riječi napisali i književni velikani Ćamil Sijarić i Desanka Maksimović

Kakanjski pisac i novinar Fuad Frtuna je rođen 26.maja 1939.godine u Doboju, općina Kakanj. Sklonost čitanju, još u dječijim godinama, naslijedio je od majke i starije sestre, a literarni i satiričarski afinitet je proistekao iz očeve produhovljenosti.

Novinarski studij je pohađao pri Jugoslovenskom institutu za novinarstvo u Beogradu, nakon čega je, kao profesionalni novinar, radio u zeničkoj “Našoj riječi”, “Radiju Zenica”, “Oslobođenju”, te kao urednik listova “Visoko” i “Kakanjski glas”.

Ratne godine je proveo na ratištima kao vojni reporter, odnosno kao novinar Press centra Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je oko četrdesetak eminentnih priznanja na književnim konkursima širom bivše SFRJ.

Javna ustanova za kulturu i sport Kakanj izdala je 1999.godine izbor iz opusa nagrađenih priča Fuada Frtune pod nazivom “Trećom obalom rijeke”.

– Šta ste drugo u njima vidjeli osim Bosne, osim bosanskog čovjeka, osim sudbine bosanskih ljudi, osim duha, ruha, svega od čega je satkano tkivo bosansko – i šta ima drugo da se konstatuje osim da je knjiga sva bosanska – od korijena do vršnih grana, po sudbinama i po ljudima, i po duhu i po ruhu” – zapisano je u “Priči o piscu” na kraju zbirke priča “Trećom obalom rijeke”.

O jednoj od priča Fuada Frtune literarni velikan Ćamil Sijarić je napisao:

– Priča je od početka do kraja pisana u punom saglasju emotivnih i misaonih naboja i kao takva predstavlja pravo malo uzor-djelo koje na škrtom, oskudnom, zadatom prostoru novinske priče izrazito literarno znalački i kvalitetno, oslikava po mnogo čemu neobičnu, potresnu i zanimljivu sudbinu izvjesnog bosanskog čovjeka”.

– Taj deo Bosne, koji je opisao Frtuna, izgleda mi kao neko bajkovito otkrovenje. Frtuna nije samo vešt prozaist; on je, istovremeno, svojesvrsno dobar slikar istorije, predela i ljudi Bosne, – zapisala je Desanka Maksimović.

Fuad Frtuna je umro je 24.novembra 2003. godine.

Continue Reading