Connect with us

KAKANJ

U Kaknju održana radionica „Job Lab“ – vještine za budućnost

25.05.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

„Job Lab“ – vještine za budućnost, radionica je koju je fondacija Telemach održala u kaknjskoj gimnaziji “Muhsin Rizvić“. Radi se o karijernom savjetovalištu mladih, odnosno srednjoškolaca kojima se kroz radionicu pokušava približiti tržište rada na način da sagledaju sve svoje mogućnosti i kapacitete. Cilj radionice je da mladi nauče da kroz neformalno obrazovanje i sticanje novih znanja i vještina mogu biti konkurentiniji na tržištu rada.

Telemach fondacija već deset godina radi na programima koji u fokusu imaju mlade. Zadnje tri godine fondacija održava radionice pod nazivom „Job Lab“ koje imaju za cilj prikazati tržište rada kroz drugačiju perspektivu. To se konkretno odnosi na istraživanje vlastitih mogućnosti, sposobnosti i kapaciteta te nastojanje da mladi u periodu školovanja i poslije iskoriste vrijeme na neformalno obrazovanje. Na taj način se ne pravi stagnacija između perioda završenog obrazovanja i pronalaska posla.

Ova radionica mladima daje mnoge resurse od toga gdje mogu potražiti stipendiju, neku neformalnu edukaciju na lokalnom nivou, a isto tako kroz radionicu nudimo i uspješne primjere, evo danas iz Kaknja, mladih osoba koji su uspjeli ostvariti svoj san, zasanjati ga i ostati u BiH. Već imamo nekih 1500 mladih koji su prošli kroz radionicu. Mi također nakon radionice njih povezujemo sa drugim resursima kako bi oni proaktivno mogli doći do nekih neformalnih edukacija ili do nekih volonterskih angažmana jer nam je jako bitno da mlada osoba shvati da ukoliko volontira neka omladinska organizacija u svojoj lokalnoj zajednici razvijat će vještine a u isto vrijeme će doprinijeti i razvoju same lokalne zajednice kazala je Maja Tursunović, predsjednica Telemach fondacije.

Kroz radionicu Telemach fondacije postižu se dva cilja – mladi stiču nova znanja, razvijaju svoje sposobnosti i kapacitete što je direktna korist za njih i istovremeno su oni sami korisni lokalnoj zajednici.

Danas učimo ustvari koja je to pozicija mladih na tržištu rada, također učimo  kako možemo poboljšati svoje vještine kako bi smo se mi sami edukovali i unaprijedili postojeće sbosobnosti koje imamo kazala je Sara Smolo, učenica gimnazije „Muhsin Rizvić“.

Ova kao i prethodne radionice nude nam mnogo toga za naučiti. Mnogi poslovi zahtjevaju nova znanja i ovo je sjajna prilika da naučimo nešto novo kazao je Amar Šišić, učenik gimnazije“Muhsin Rizvić“.

Cilj radionice je da mladi nauče da kroz neformalno obrazovanje i sticanje novih znanja i vještina mogu biti konkurentiniji na tržištu rada. Na radionici je posebno naglašeno da su mladi iz BiH pametni i sposobni za pronalazak posla bilo gdje u svijetu ali da su oni svakako budućnost ove zemlje u kojoj također ima mnogo mogućnosti, samo ih treba znati prepoznati.

Continue Reading