Connect with us

KAKANJ

„Mladi za čist zrak“: Kakanjski gimnazijalci provode i zagovaraju aktivnosti za čist zrak

01.12.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Članovi ekološke sekcije Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj u sklopu projekta „Mladi za čist zrak“, realizuju brojne aktivnosti s ciljem jačanja kapiciteta i podizanja svijesti o problemu zagađenosti zraka. Jedna od takvih aktivnosti održana je u Gradskoj biblioteci Kakanj, gdje su novi članovi ekološke sekcije imali priliku prisustvovati predavanju, interaktivnoj radionici i kvizu. Zahvaljujući ovim mladim aktivistima displej za monitoring zraka u Kaknju je redizajniran, kako bi građani imali slikovitiji uvid u kvalitetu zraka.

Učenici trećeg razreda Gimnazije “Muhsin Rizvić” u Kaknju, kroz aktivnosti ekolološke sekcije, koja je pod vodstvom profesorice Derviše Sikira, angažovani su na temama zaštite okoliša, te aktivnostima zagovaranja čistog zraka. Mladi koji su uključeni u ovaj projekat smatraju da je znanje ključno u rješavanju problema zagađenja zraka, te zbog toga organizuju predavanja i edukacije, kako za nove članove svoje sekcije, tako i za učenike kakanjskih škola.

-Organizovali smo kratko predavanje, interaktivnu radionicu i kviz gdje smo kao nagrade dijelili led sijalice. Osim ovih aktivnosti učestvujemo i na mnogim drugim, do sada smo bili na dvije radionice organizovane u sklopu projekta, gdje smo stekli potrebno znanje za naše dalje aktivnosti. Također, redovno vršimo edukacije učenika naše škole, a uskoro prelazimo i u ostale škole, izjavila je za NTV IC Lamija Kubat, članica ekološke sekcije Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj.

Kroz saradnju sa relevantnim institucijama, članovi ekološke sekcije zahtjevaju djelovanje i zajedničko rješavanje problema zagađenosti zraka. Tako su na sastanku sa načelnikom Općine Kakanj predložili inicijativu za redizajniranje displeja za prikaz monitoringa zraka u Kaknju. Inicijativa je usvojena te je građanima Kaknja omogućen slokovitiji prikaz kvalitete zraka.

-U sklopu naših aktivnosti prisustvujemo raznim sastancima, izdvojila bih sastanak sa resornim ministrom u Vladi ZDK, te sastanak sa načelnikom Općine Kakanj, tu smo postigli dogovore. Zahvaljujući našem prijedlogu sada imamo na displeju za prikaz monitoringa zraka emotikone u bojama koji nam omogućavaju bolji uvid u kvalitetu zraka. Nadamo se da će to koristiti našim građanima, a mi ćemo nastaviti sa aktivnostima za bolji i čist zrak, poručila je Lamija.

Projekat “Mladi za čist zrak” implementira Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle pod pokroviteljstvom organizacije UNICEF-a, a ima za cilj jačanje kapaciteta i podizanje svijesti o problemu zagađenosti zraka u deset gradova BiH, među kojima je i Kakanj. Aktivnosti koje članovi ekološke sekcije realizuju u okviru ovog projekta omogućavaju osnaživanje i informisanje mladih o problemu zagađenosti zraka i mogućnostima njihovog djelovanja.

Continue Reading