Connect with us

KAKANJ

Tokom proteklog vikenda zabilježene štete na poljoprivrednim gazdinstvima

04.12.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Uslijed snažnog vjetra širom BiH tokom proteklog vikenda službe CZ zabilježile su brojne štete na objektima i putevima. Profesionalna vatrogasna jedinica u Kaknju imala je nekoliko manjih intervencija. Štete su zabilježene i na pojedinim poljoprivrednim gazdinstvima.

Prvog i drugog decembra Federalni hidrometeorološki zavod stavio je na snagu narandžasti meteoalarm kao upozorenje na jak do olujni vjetar širom Bosne i Hercegovine. Dok su u pojedinim dijelovima naše zemlje zabilježene veće štete, kako na objektima tako i na putevima, na svu sreću u Kaknju nije bilo šteta većih razmjera. Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj, zabilježila je jednu intervenciju.

-S obzirom da su bili najavljeni olujni udari vjetra, FHMZ izdao je alarm kako da bi se građani mogli pripremiti da ne bi došlo do povreda i štete. Jednu smo intervenciju imali tokom vikenda jedan lim s kuće bio je otkinut tako da smo to popravili, izjavio je za NTV IC Samir Šahinović, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj.

Utjecaj jakih vjetrova može biti poguban za poljoprivrednike, naročito ako se radi o plasteničkoj proizvodnji. Nermin Marušić, iz mjesta Dumanac, od 900 kvadrata površine u zatvorenom prostoru, štete bilježi na 400 kvadrata zasijanih zimskim kulturama, odnosno stradala su tri plastenika. Kako ističe, ukoliko u što kraćem roku ne izvrši sanaciju šteta, mogao bi izgubiti kontinuitet u proizvodnji.

-Na mojim plastenicima su bili južni udari vjetra gdje su mi tri čeona plastenika stradala. Na jednom je dignuta komplet pokrivna folija, drugi je oštećen 70 posto, a na trećem je 40 do 50 posto oštećena folija. Kad saberem sve, negdje oko hiljadu KM će me koštati sanacija što se tiče materijalnog, ali gubim i jedan ciklus proizvodnje zimskih kultura tako da ću se potruditi da štete što prije saniram, da ne bi izgubio kontiunuitet na tržištu, izjavio je Nermin Marušić poljoprivredni proizvođač.

Zbog specifičnosti proizvodnje poljoprivredni proizvođači izloženi su visokim rizicima od klimatskih promjena i vremenskih nepogoda, što poljoprivredu čini jednim od najugroženijih sektora. U slučajevima vremenskih nepogoda, iz civilne zaštite napominju da su pravna i fizička lica dužna da poduzimaju preventivne mjere za zaštitu ljudi i materijalnih dobara.

Continue Reading