Connect with us

KAKANJ

Na području FBiH sve veći broj djece oboljele od morbila i velikog kašlja, vakcinacija efikasan način zaštite

15.04.2024.
ntvic.ba

Na području FBiH posljednjih mjeseci zabilježen je sve veći broj djece oboljele od morbila i velikog kašlja, a bolest je registrirana i na području naše općine. Razlog je to, kako navede iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nizak obuhvat vakcinisane djece. Struka ističe da je vakcinacija jedini efikasan način zaštite djece od ovih potencijalno opasnih bolesti.

Dok je u nekim područjima Federacije proglašena epidemija morbila, u Kaknju je do sada regostrovano devet slučajeva obloljelih od ove zarazne bolesti. Međutim, to je dovoljno za zabrinutost, ističe struka, zbog toga što se bilježi  nizak obuhvat vakcinisane djece, a  što može predstavljati  veliku opasnost od teške kliničke slike s komplikacijama.

Morbili su vrlo zarazno oboljenje, a vakcinacija je jedini efikasan način zaštite djece od te potencijalno opasne bolesti. Vakcinacija MMR vakcinom štiti od tri virusne bolesti – morbila (ospice, krzamak), zaušnjaka i rubeole. Ako vakcinisana osoba i oboli, simptomi su lakši. To je jedna od najefikasnijih živih vakcina, a daje doživotni imunititet, navode stručnjaci. Međutim, Kakanj bilježi mali postotak vakcinisane djece, zbog čega prijeti pojava većeg broja oboljelih, na području naše općine.

Struka apeluje na građane i roditelje da vakcinišu svoju djecu, jer bi uskoro moglo doći do proglašenja epidemije i u našoj općini. Pored morbila u higijensko epidemiolškoj službi doma zdravlja registrovano je i pet slučajeva oboljelih od velikog kašlja.

Po programu imunizacije u FBiH, prva doza MMR vakcine prima se nakon navršene godine života. Kad dijete napuni pet godina, prima drugu dozu. Djeca koja su navršila šest godina (a nisu primila vakcinu) jednu i drugu dozu prime u razmaku od mjesec dana, te su tad završila taj proces. Doktor Aličković, šef HES-a Doma zdravlja Kakanj apeluje na roditelje da djecu vakcinišu i u slučaju nakon prebolovanih morbila, zbog zaštite od druga dva oboljenja od kojih štiti ta vakcina. Djeca mogu nastaviti s redovnom vakcinacijom, mjesec dana nakon prebolovanih morbila. Pojava ovakvih bolesti znak su pada kvaliteta kolektivnog imuniteta populacije protiv bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom i prijetnja su za širenje epidemije.

Continue Reading