Connect with us

KAKANJ

Na području Kaknja zabilježen porast u proizvodnji mlijeka

21.01.2023.
ntvic.ba (I.S.)

Na području općine Kakanj u protekloj godini zabilježen je porast u proizvodnji mlijeka. Svjesni trenutne situacije koju prate svakodnevna poskupljenja, Malak Farma će u ovoj godini nastojati povećati otkupnu cijenu mlijeka svojim kooperantima od kojih je oko 90 posto sa područja Kaknja.

S obzirom da je Malak Farma još uvijek u izgradnji i investicionom završetku ulaganja, prošlu godinu su ipak ocjenili kao uspješnu. U okviru mliječnog programa ova Farma je otkupila preko 600 hiljada litara mlijeka i nadaju se da će ove godine taj broj biti povećan.

– Mi smo otkupili preko 600 hiljada litara mlijeka uključujući i našu Farmu. Nadamo se ove godine da će se taj broj povećati s obzirom da se nalazimo trenutno u jednom vremenskom periodu kada su privreda i poljoprivredna proizvodnja pred velikim izazovima i da je zaista nama proizvođačima jako teško, obzirom da je sve poskupilo i da su svi inputi u poljoprivredi otišli van svih kontrola – istakao je Nedžmin Begić, direktor Malak Farme.

Na proizvodnim seoskim farmama poslovi su intenzivniji tokom cijele godine. U zimskim danima pojačana je ishrana stoke, a tokom zime raste i proizvodnja mlijeka. Svjesni aktualne situacije na tržištu u nastojanju da daju svoju podršku poljoprivrednicima u Malak Farmi su odlučili da ove godine povećaju otkupnu cijenu mlijeka svojih kooperanata kojih je oko 90 posto sa područja Kaknja.

– Svjesni smo situacije na tržištu i same proizvodnje u ovom slučaju mlijeka, tako da razumijemo sve proizvođače koji se bave proizvodnjom mlijeka, jer smo i sami proizvođači. U  godini iza nas, mi smo već dva puta povećavali cijene našim kooperantima, a nadamo se da ćemo to i ove godine to učiniti – ističe Begić.

Za proizvodnju kvalitetnog mlijeka neophodna je pravilna i kvalitetna ishrana muznih krava. Posebna pažnja u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda je na očuvanju što više nutritivnih svojstava u proizvodima. Jedna od ključnih tačaka vizije farme je oživjeti sela, poboljšati ekonomsku situaciju  vrijednih seljaka, te im omogućiti što bolji plasman kvalitetnih sirovina na tržište, navode iz Malak Farme.

Continue Reading