Connect with us

KAKANJ

Neformalna grupa „Kilometar života“ i ove godine organizuje akciju pod nazivom „Humanitarna utrka šest škola – Sva djeca trebaju jednake uslove za školovanje“

11.08.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Neformalna grupa „Kilometar života“ i ove godine organizuje akciju pod nazivom „Humanitarna utrka šest škola-Sva djeca trebaju jednake uslove za školovanje“. Cilj akcije je prikupljanja sredstva za kupovinu udžbenika i školskog pribora za socijalno ugrožene i marginalizirane učenike iz osnovnih škola sa područja općine Kakanj. Riječ je o akciji kojom članovi grupe-trkači građanima i privrednicima prodaju istrčane kilometre u namjeri da prikupljena sredstva doniraju u humanitarne svrhe.

Formirana prije šest godina, neformalna grupa građana “Kilometar života” nastala je s ciljem popularizacije trčanja kao zdravog načina života. Ubrzo su njeni članovi, kojih je iz godine u godinu sve više, ovakav vid iskorištavanja slobodnog vremena počeli koristiti u humanitarne svrhe. Prodajom kilometara u trkama koje istrče pod logom “Kilometar života” prikupljaju sredstva za kupovinu udžbenika i školskog pribora za učenike šest osnovnih škola u Kaknju. Prema informacija neformalne grupe to je negdje oko 200 školaraca.

-Svrha same ove akcije je da zapravo osiguramo da svi učenici imaju istu startnu poziciju prilikom polaska u školu odnosno da imaju iste uslove za pohađanje škole kao i sva druga djeca. Iako je sve manji broj djece kako na području općine Kakanj tako i u cijeloj BIH sve je više onih koji su u stanju socijalne potrebe, istakao je  Esmin Brodlija iz neformalne grupe „Kilometar života“.

Akcija se provodi pod nazivom „Humanitarna utrka šest škola – Sva djeca trebaju jednake uslove za školovanja”, koja za cilj ima učenicima u stanju potrebe osigurati normalne uslove za obrazovanje. Ove godine humanitarna akcija provodi se u saradnji sa Crvenim križom Kakanj, što će u mnogome pomoći realizaciju prikupljenih sredstava.

-Ove godine akcija se provodi u periodu od 08.-28. augusta i namijenjena je svim građanima, pojedincima i privrednim subjektima kako sa područja naše općine tako i šire. Svi mogu dati svoj doprinos, što kroz lične donacije direktno novčanim sredstvima ili uplatom na račun Crvenog križa, istakao je Brodlija.

U znak zahvalnosti svima koji podržavaju ovaj projekat trkači neformalne grupe 3. septembra će istrčati utrku dugu oko 35 km prolazeći pored svih šest osnovnih škola.

-Ekipa „Kilometar života“ i naši prijatelj i ove godine u znak zahvalnosti svima koji učestvuju u ovom projektu planiraju da istrče utrku koja će ići pored svih škola i to je negdje oko 35 km, istakao je Brodlija.

Svoj doprinos mogu dati svi koji žele i podržavaju ovaj, uspješan i hvale vrijedan projekat. Sva prikupljena sredstva, poručuju iz Neformalne grupe, poštujući povjerenje onih koji kupuju kilometre, transparentno se opredjeljuju za cilj trke. Tako će i ovogodišnja sredstva biti utrošena isključivo za kupovinu setova školskih knjiga i pribora.

Continue Reading