Connect with us

KAKANJ

U MZ Bijele Vode u toku realizacija projekta vodosnabdijevanja

11.08.2023.
ntvic.ba (A.K.)

MZ Bijele Vode jedna je od većih mjesnih zajednica na području općine Kakanj. Kada su u pitanju infrastrukturni projekti Savjet MZ akcenat je stavio na rješavanje projekata vodosnabdijevanja pa je u proteklom periodu počela implementacija projekta vodosnabdijevanja sela Bijele vode, a u narednom periodu planirano je da se ovaj projekat proširi i na ostala sela koja pripadaju MZ Bijele Vode.

Obzirom da MZ Bijele Vode spada u veće mjesne zajednice na području općine Kakanj i potrebe ovdašnjih mještana su brojne. Ipak prema riječima predsjednika Savjeta MZ akcenat je stavljen na rješavanja projekata vodosnabdijevanja.

-MZ Bijele Vode čine podružnice: Tursumi, Hausovići, Kamen, Gornji Banjevac i Bijele Vode po kojima je MZ i dobila ime. Činjenica je da se svake godine u mjesnoj zajednici nešto radi. Jedan od značajnijih projekata koji se privodi kraju je vodosnabdijevanje gornjeg dijela sela Bijele Vode čija vrijednost je oko 90.000 KM. Rađeni su i manji radovi u okviru cestovne infrastrukture, istakao je predsj. Savjeta MZ Bijele Vode.

Kada su u pitanju planovi za naredni period MZ Bijele Vode aplicirala je za projekte vodosnabdijevanja za još dva sela koja pripadaju ovoj mjesnoj zajednici. Zbog nedostatka pitke vode tokom cijele godine a naročito u ljetnom periodu Savjet MZ smatra da je ove projekte potrebno što prije realizovati.

-Dva projekta za koja smo aplicirali i za koja se nadamo da će biti sredstava su projekti vodonabdijevanja za sela Tursume i Hausoviće jer su mještani veći dio godine bez dovoljne količine pitke vode, istakao je Kukić.

Problem u MZ Bijele Vode kao i u ostalim mjesnim zajednica je javni prevoz. Naime, nakon završetka školske godine mještani koji su koristili đačku liniju za svoje potrebe ostaju uskraćeni za isti do ponovnog početka školske godine. Savjet MZ odlučan je da se u saradnji sa ostalim selima koja gravitiraju ovom području i Općinom Kakanj uključi u rješavanje ove problematike.

-Još jedan od problema koji ćemo nastojati riješiti je javni prevoz. Za vrijeme rasputa kada djeca nemaju nastavu ni mještani nemaju autobusku liniju. Najveći problem je za starije i mještane koji nemaju vlastiti automobil. Pokušat ćemo da zajedno sa Općinom riješimo ovaj problem, istakao je Kukić.

Pored projekata vodosnabdijevanja a s ciljem unaprjeđenja života ovdašnjih mještana potrebno je implementirati i ostale projekte koji se uglavnom kao i u ostalim mjesnim zajednicama svode na isto-cestovna infrastruktura, projekti izgradnje vodovodne, kanalizacione i mreže javne rasvjete.

Continue Reading