Connect with us

KAKANJ

Nepoštivanjem saobraćajnih propisa nesavjesni vozači svakodnevno ugrožavaju sigurnost pješaka u ulici Branilaca

06.12.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Ulica Branilaca, i pored novih saobraćajnih rješenja i novoizgrađene saobraćajnice u užem gradskom području, i dalje je jedna od frekventnijih kakanjskih ulica. Frekventni saobraćaj u ovoj ulici najviše problema uzrokuje stanarima koji žive u neposrednoj blizi saobraćajnice, među kojima su stanari zgrade Ušće. Iako postoje saobraćajni znakovi ograničenja brzine, vozači ovom ulicom, prema tvrdnjama stanara, voze znatno brže. Stanari od nadležnih traže adekvatnija rješenja kako bi se povećala sigurnost svih učesnika u saobraćaju, posebno djece.

Intenzivan saobraćaj i nepoštivanje propisane brzine kretanja u ulici Branilaca problem je za mještane stambenih objekata koji se nalaze uz samu saobraćajnicu. Na ovaj problem ukazuju i stanari zgrade Ušće, koji smatraju da postojeća saobraćajna rješenja nisu djelotvorna i da je sigurnost svih učesnika u saobraćaju, a posebno pješaka, ugrožena.

-Tražili smo most, tražili smo zaštitnu ogradu, branike na cesti, dobili smo usmeno obećanje da će to biti nekad, u nekoj bliskoj budućnosti kada se bude radila rekonstrukcija ceste, međutim, do kada da čekamo, poručio je Fikret Čolak, predsjednik kućnog Savjeta zgrade Ušće.

Svi zahtjevi upućeni su u Zavod za planiranje i izgradnju Općine Kakanj. Neke inicijative stanara bile su i na OV Kakanj. Stanari su posebo zabrinuti za sigurnost djece.

-Zaista se vozi preko ograničenja. Upućivali smo razne dopise nadležnim i odgovor je uvijek bio negativan. Kao majka i kao stanar ove zgrade se ne osjećam sigurno zato što ni mi odrasli ne možemo preći cestu na adekvatan način, jer niko nema osjećaj da se zaustavi ili da smanji brzinu, kazala je Nejra Šabeta, stanarka zgrade Ušće.

Općina Kakanj upoznata je sa uslovima za saobraćanje u ovoj, ali i drugim ulicama na području naše lokalne zajednice. Smatraju da je važno intenzivirati policijske intervencije i da se nesavjesni vozači moraju oštrije kažnjavati – sve u cilju povećanja stepena sigurnosti u saobraćaju.

-Ja neću izdvojiti ulicu Branilaca, referisat ću se i na ulicu Alije Izetbegovića. Svjedoci smo da ima nesavjesnih vozača. Usporivač brzine postavljen je u toku proljeća, ljeta i jeseni na potezu kod zgrade Ušće. Svakako da treba saobraćajnu signalizaciju povećati, a i pripadnici MUP-a PS Kakanj trebaju češće izlaziti na teren i kažnjavati nesavjesne pojedince, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Nesavjesna i neodgovorna vožnja pojedinih vozača uz brojne infrastrukturne probleme u kombinaciji sa lošim saobraćajnim rješenjima znaju dovesti do tragičnog ishoda. Zato je važno da svaki pojedinac razmišlja o svojim postupcima. Obaveza vozača je savjesna i odgovorna vožnja, posebno na onim mjestima gdje postoji veća mogućnost da nečiji život bude doveden u opasnost.