Connect with us

KAKANJ

Odluka Vlade FBiH o “zaključavanju cijena”, prema mišljenju građana Kaknja, promašaj

30.03.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

S ciljem pomoći građanima Vlada FBIH polovinom decembra prošle godine donijela je odluku o zaključavanju cijena određenih artikala. Te mjere nakon što su istekle u martu, produžene do polovine šestog mjeseca, a lista artikala je proširena. Mi smo pitali građane Kaknja da li postoji neki efekat od ove mjere i da li su im zaključane cjene donijele neko olakšanje u kontekstu svakodnevnih poskupljenja.

Iz udruženja potrošača Općine Kakanj istiću da se odmah po donošenju Odluke o „zaključavanju cijena“ efekat nije na početku osjetio. Međutim, nakon određenog perioda koji je bio potreban i trgovcima i građanima da se „uhodaju“ i naprave model djelovanje po ovoj Odluci, produženog roka i prošrene liste artikala, pri kupovini građani danas, mogu napraviti uštedu i do 20 posto.

-U trgovinama nisu bilo fino obilježene te cijene, ljudi nisu znali koje su cijene. Bilo je svega četerdesetak artikala, dok je u nekim prodavnicama bilo dvadeset artikala i moram naglasiti da svaka prodavnica nema zaključane cijene. Samo one prodavnice gdje imaju znak katanca i da pišu zaključane cijene i imate provođenje ove odluke u tim objektima uglavnim većim tgovačkim lancima. Ukupno ima oko 2.500 tih prodavnica. Efekata je bilo, a i lista zaključanih artikala se i proširila i sada ih ima 60 ukupno. Uglavnom ušteda je od 15 do 20 posto, kazala je Ferida Kulović, predsjednica udruženja „Potrošač“ Općine Kakanj.

S druge strane, uz kako su kazali građani, veoma niska primanja, plate i penzije koje stagniraju i ne povećavaju se u realno potrebnoj mjeri, odnosno visini, efekat zaključanih cijena ne pravi značajnu promjenu, te poručuju da je ova odluka Vlade FBiH – promašaj.

Odluka Vlade FBiH o „zaključavanju cijena“ za određeni broj artikala je svakako dobar pokušaj pomoći građanima. Međutim upravo građani, vlastima poručuju da svaka ovakva mjera mora biti praćena i drugim, efektnijim mjerama – rastom plata i penzija. Sve dok se ne pokrenu ozbiljne reforme u ovoj oblasti, socijalna slika građana BiH biće ona koja se može vezivati samo za „vrlo loš standard života“.

Continue Reading