Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj očekuje nova sredstva sa kantonalnog nivoa

30.03.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Općina Kakanj u narednom periodu očekuje nova sredstva sa kantonalnog nivoa. Radi se o sredstvima koja dolaze iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a prema informacijama kojima raspolaže Općina Kakanj, za ovu lokalnu zajednicu biti će opredjeljeno 500.000 KM.

Petsto hiljada KM koje Općina Kakanj u narednom periodu očekuje sa kantonalnog nivoa po osnovu vodnih naknada, a koja će, prema riječima općinskog načelnika, biti opredjeljena za implementaciju najvažnijih projekata. Uglavnom se radi o projektima vodovoda i kanalizacije.

-U ovom trenutku završavamo neke od važnih vodovoda kakav je vodovod u Zagrađu, završili smo vodovod u Kučićima, završavamo vodovod u Gornjoj Ričici. Jednim dijelom smo uradili vodovod u Mramoru i sa ovim sredstvima, koja će biti opredjeljena po javnom pozivu, obzirom da trebamo dostaviti projekte koje trebamo da delegiramo, svakako nam je namjera da idemo delegirati ove projekte koji su trenutno u fazi izrade. To je prije svega vodovod u Mramoru, završava se dokumentacija i građevinska dozvola za vodovod za Usjel, a to je MZ Čatići. Također, završava se projektna dokumentacija za mjesnu zajednicu Bištrani, a to je istina, malo veći projekat u vrijednosti od oko 1.300.000 KM. I ono što imamo još je dio projektne dokumentacije za završetak vodovoda za Brnj. Tu je i kanalizacioni sistem koji smo počeli za mjesnu zajednicu Bićer i za mjesnu zajednicu Mramor, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Dio projekata koji se finansiraju iz vodnih naknada, u prošloj godini, nije u potpunosti realizovan.

-Nakon posljednjeg dolaska ministra Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mi smo dobili informaciju da će Općina Kakanj ove godine imati na raspolaganju 500.000 KM, što je puno više nego prethodne godine. Prošle godine smo imali 276.000 KM i zaista nam je zafalilo sredstva, kazao je Bajtarević.

Uz kvalitetno pripremljene projekte na lokalnom nivou i zalaganje za sredstva na višim nivoima moguće je lokalnu zajednicu graditi i poboljšati život građana, poručio je načelnik Općine Kakanj.

Continue Reading