Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj ove godine za poticaje u oblasti poljoprivrede izdvaja preko 436.000 KM

07.03.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Prošla godina je za poljoprivrednike u BiH bila izuzetno teška zbog suša, ali i enormnog rasta cijena koncentrata i repromaterijala, izazvanog prije svega ratom u Ukrajini. Najviše posljedica osjetilo se u animalnoj proizvodnji. Proljetna sjetva je na pragu, a situacija sa poskupljenjima nije ništa bolja. Uprkos tome, kakanjski poljoprivredni proizvođači ističu da ne bi trebalo doći do smanjenja ovogodišnje proizvodnje. U tome će im pomoći poticajni programi Općine Kakanj, za koje je ove godine planirano 436.250 KM.

Elzudina Mašića iz Kaknja, koji se poljoprivredom bavi nepune tri godine, nova poskupljenja repromaterijala za proljetnu sjetvu,  neće spriječiti u namjeri da proširi svoju proizvodnju.  Na 30 dunuma obradivog zemljišta, Elzudin proizvodi različite poljoprivredne kulture.

– Tu sijemo krompir, kukuruz i crveni luk. Prošle godine sam našao dvije tone luka, posijao sam i pet dunuma pšenice – izjavio je Elzudin Mašić.

Od prošle godine se na površini od 300 kvadrata počeo baviti i proizvodnjom u zatvorenom prostoru, koju ove godine planira proširiti zahvaljujući poticajnim programima Općine Kakanj.

– Ove godine ćemo proširiti proizvodnju. Prošle godine sam kupio tri plastenika od svojih sredstava, od Općine i Udruženja KAP sam dobio kopačicu koja će mi mnogo pomoći. Što se tiče ove godine, ja sve planiram isto bez obzira na poskupljenja repromaterijala. Planiram kupiti još dva plastenika, a ove godine ću proizvoditi i kornišone i papriku za izvoz u Njemačku – dodaje Mašić.

Pored podrške lokalnih vlasti Elzudin ima podršku Kakanjaca koji posjećuju njegov štand gdje mogu pronaći kvalitetne domaće proizvode.

Općina Kakanj i ove je godine izdvojila značajna sredstva za realizaciju poljoprivrednih podsticaja za različite vrste poljoprivredne proizvodnje. Budžetom paniranih 436.250 KM Općina Kakanj nastoji stvoriti što povoljnije uslove za intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje, podsticati organizovanu i kooperativnu proizvodnju i formiranje porodičnih gazdinstava. Za refundiranje troškova za proljetnu obradu poljoprivrednog zemljišta i sjetvu proljetnih kulltura iz ovog programa  odobreno je 60 hiljada KM, a očekuje se i poticajni program proljetne sjetve  kantonalnog ministarstva .

– Jedna od pozicija koja će biti vrlo brzo objavljena je refundiranje troškova za proljetnu obradu poljoprivrednog zemljišta i sjetvu poljoprivrednih kutura. Odobren je iznos od 60.000 KM.  Očekujemo da će i nadležno kantonalno ministratsvo kroz svoje Programe refundirati ovogodišnju proljetnu sjetvu – izjavio je Fadil Merdić  šef Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj Općine Kakanj.

Kako bi mogli predati zahtjev za ostvarivanje poticaja, poljoprivredni proizvođači moraju biti evidentirani u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata sa područja općine  Kakanj.

Continue Reading