Connect with us

KAKANJ

Žene na mjestima odlučivanja? Žene su sposobne i mogu sve, samo im treba dati priliku – poruka građanki Kaknja

08.03.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Žene u politici, rečenica je koju često čujemo u javnom prostoru. Broj društevno-politički aktivnih žene je sve veći, međutim njihova zastupljenost na mjestima odlučivanja i uvažavanje u ovom segmentu je još uvijek upitna. Provjerili smo koliko su žene predstavnice naše lokalne zajednice u OV Kakanj aktivne na ovom planu, a koliko građanke Kaknja imaju uvida u njihov rad.

Društveno-politički život se nekada vezao za muškarce. Rijetke žene su bile dio ovog segmenta, nekada jer im uslovno rečeno nije bilo dozvoljeno, a nekada jer  same nisu bile zainteresovane za uključivanje u procese odlučivanja. Ipak, danas se ta slika promijenila i sve češće možemo vidjeti ali i čuti sve veći broj žena koje se bore na političkim frontovima prvenstveno za prava žena.

– Žene su u politiku, barem na lokalnom nivou unijele svježinu i nova razmišljanja. Njihovo prisustvo i doprinos su izuzetno važni, a posebno za žene iz lokalne zajednice – kazali su iz Općine Kakanj.

Koliko su žene iz lokalne zajednice zadovoljne svojim predstavnicama i koliko su uopšte upoznate sa njihovim radom pitali smo naše sugrađanke. 

– Žene su sposobne i mogu sve, samo im treba dati priliku – poruka građanki Kaknja.

Ako se mi ne bavimo politikom, ona će se baviti nama. Toga su svjesne i žene koje su uzele aktivno učešće u politici. Promocija i zalaganje za ženska prava narativ je koji je neophodno nametnuti svima a posebno fizički jačem polu-muškarcima. Samo na taj način u budućnosti možemo imati ravnopravnost na svim poljima između žene koja može sve, ali to nema priliku pokazati, i muškaraca čije se prisustvo i odluke podrazumjevaju.