Connect with us

KAKANJ

Ove godine na sveta mjesta iz Kaknja putuje 45 hadžija

05.06.2023.
ntvic.ba (A.T., S.I.)

Ured za hadž i umru Rijaseta IZ u BiH privodi kraju tehničke pripreme za odlazak hadžija, a ove godine ih je 2.200, njih 200 iz dijaspore. Inovacija ove godine u Uredu je da certificirani vodiči upoznaju svoju grupu sa propisima koji trebaju obaviti i načinom na koji će to najbolje uraditi. U saradnji sa MIZ Kakanj proteklog vikenda održan je seminar za 45 hadžija koji idu iz Kaknja.

Ured za hadž i umru svake godine radi na poboljšanju uslova za odlazak i boravak hadžija u Mekki i Medini. Prije polaska hadžije se upoznaju sa svim propisima hadža i obredima koje trebaju izvršiti putem brošura ali i seminara koje Ured organizuje.

-Ove godine certificirani vodiči su zaduženi za seminare i grupe koje će voditi. Ovo mi je četvrti put da sam vodič hadžijama. Čast i veliki emanet i odgovornost, kaže Amel ef.

Vahid Gačić je sa suprugom obavio 2020. Umru i nakon toga se javila želja za obavljanjem hadža. Sretni su kažu što ove godine idu i ne kriju da imaju tremu, onu pozitivnu koju imaju i sve hadžije pred odlazak na sveta mjesta i susret sa Kabom.

Na seminaru su uz prezentaciju puta hadžijama pojašnjeni čak i određeni detalji koji im mogu koristiti kako bi što kvalitetnije i lakše obavili petu islamsku dužnost. Planirano je da se na hadž putuje od 12. do 15. juna, po dva leta svaki dan, oko 285 hadžija u svakom avionu. Povratak je planiran između 4. i 7. jula ove godine.

Continue Reading