Connect with us

KAKANJ

Počinje sezona vjenčanja, matičari očekuju povećan broj vjenčanja

02.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Kakanjski matični ured svake godine u ljetnom periodu ima „pune ruke posla“. Broj sklopljenih brakova na području općine Kakanj proteklih nekoliko godina je na istom nivou, niti opada, niti značajno raste. Naredna dva mjeseca u matičnom uredu očekuju značajan i uvećan broj vjenčanja, obzirom da mladenci pretežno biraju ljeto za obavljanje građanskog sklapanja braka.

Ljeto je na pragu, a dolaskom najtoplijeg godišnjeg doba otvara se i sezona vjenčanja. Tada i matičari iz matičnog ureda Kakanj imaju pune ruke posla. Matičarka Dalila raduje se predstojećem periodu i mladencima koji svečanim činom sklapanja braka i stupanjem u bračnu zajednicu započinju novo životno poglavlje. U proteklih nekoliko godina statistički podaci govore da nije bilo značajnih promjena kada je u pitanju broj vjenčanih.

-Prosječan broj obavljenih vjenčanja u prethodnih pet godina kreće se od 280 do 300, što znači da trend sklapanja brakova nije u značajnom porastu, niti opada. Do sada smo vjenčali 77 bračnih parova, s tim da u narednom ljetnom periodu očekujemo veći broj prijava s obzirom da mladenci radije biraju ljetne termine iz razloga godišnjih odmora i putovanja, kazala je Dalila Subašić, matičarka Matičnog ureda Kakanj.

Potrebne procedure za sklapanje građanskog braka su jednostavne i budućim mladencima ne predstavljau opterećenje.

-I ove godine kao i ranije u Općini Kakanj u okviru radnog vremena nudimo besplatna vjenčanja što znači da su budući mladenci oslobođeni svih troškova prilikom sklapanja brakova, osim kada se radi o terenskim vjenčanjima ili vjenčanjima izvan radnog vremena. Opće poznato da je za sklapanje braka potreban rodni list, uvjerenje o državljanstvu, cips te ukoliko su stranke rođene na području drugih općina potrebno je dostaviti uvjerenje o slobodnom bračnom stanju, naglasila je Subašić.

Svi budući mladenci sve informacije potrebne za sklapanje braka mogu pronaći u nadležnim službama Općine Kakanj svaki radni dan u okviru radnog vremena. Informacije se mogu dobiti i telefonom a one su dostupne i na zvaničnim web stranicama Općine. Pored papirologije i termina za Dan vjenčanja, mladencima je potrebna još ljubav i želja da jedno s drugim podijele život-poručili su iz kaknjskog matičnog ureda.

Continue Reading