Connect with us

KAKANJ

Posjeta srednjoškolaca: Praktično upoznavanje sa radom medija

22.11.2023.
ntvic.ba (A. K.)

Učenici trećeg razreda gimnazije „Muhsin Rizvić“ Kakanj u pratnji profesorice Bosanskog jezika i književnosti posjetili su NTV IC Kakanj. Cilj posjete bilo je upoznavanje sa procesom rada ove medijske kuće, a što je i dio njihovog redovnog nastavnog plana i programa posvećenog medijima i komunikacijama.

Medijska pismenost dio je nastavnog plana i programa za učenike kako osnovnih tako i srednjih škola. Učenici su se na praktičan način upoznali sa procesom rada naše medijske kuće od kreiranja ideja, snimanja, realizacije, do toga na koji način novinari dolaze do informacija i kako ih obrađuju, koliko je težak i zahtjevan rad na terenu i kako od sirovog materijala nastaje finalni proizvod spreman za emitovanje. Gimnazijalci su pokazali veliko interesovanje, te naglasili da im je ova posjeta od velikog značaja jer sada imaju jasniju sliku o televiziji- sredstvu informisanja.

-Došli smo u posjetu NTV IC Kakanj kako bi praktično primjenili sve ono što smo naučili o medijskoj pismenosti i novinarstvu uopšte, istakla je učenica trećeg razreda Gimnazije, Mubina Mehmedović.

-Mi od ove godine radimo po novom nastavnom planu i programu tzv. kurikularnoj reformi koja podrazumijeva čest izlazak iz učionice i učenje kroz praksu. Mi smo u posjetu NTV IC Kakanj došli s ciljem da učenici vide kako ustvari funkcioniše novinarstvo i kako se bez senzacionalizma nametnuti kao respektabilan medij, istakla je Behija Kulović, profesorica Bosanskog jezika i književnosti.

Iako današnje mlade generacije učenika sve više internet koriste kao osnovni izvor informacija, ne bi trebali zaboraviti i zanemariti ulogu televizije, pogotovo u informativnom i odgojno – obrazovnom dijelu. Televizija je institucija koja je sastavni dio društvenog, kulturnog i političkog sistema te jedan od najuticajnijih medija današnjice.

Continue Reading