Connect with us

KAKANJ

Povećanje broja automobila iziskuje nove parking prostore u Kaknju

22.11.2023.
ntvic.ba (A. K.)

Nedostatak parking prostora u općini Kakanj posebno je izražen u užem gradskom području odnosno uz glavnu gradsku saobraćajnicu. Općina Kakanj će u narednom periodu raditi na rješavanju ovog problema te uz rekonstrukciju određenih gradskih saobraćajnica, planirati i izgradnju novih parking mjesta.

Povećanjem broja automobila odnosno svih učesnika u saobraćaju u općini Kakanj pojavio se problem nedostataka parking prostora, posebno u užem gradskom području. Općina Kakanj svjesna je tog problema i u narednom periodu aktivnije će raditi na rješavanju istog. Prvi korak je, da se uz rekonstrukciju gradskih saobraćajnica, izgrade i nova parking mjesta.

-Naš plan je da u narednom periodu pokušamo da kada budemo rekonstrusali gradske saobraćajnice odmah planiramo i tu zaustavnu traku koja će ujedno biti i parking prostor. Ne na uštrb trotoara jer on kao i pješačka zona mora postojati, nego kao što je to u ul. 309 bb., istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Općina Kakanj ima plan da osim pomenutih i na dodatnim lokacijama- potencijalnim parking prostorima izgradi prostor za parkiranje u blizini stambenih zgrada s ciljem da se stanarima omogući normalan pristup svojim domovima a koji s druge strane neće narušiti prirodu i zelene površine u urbanom dijelu grada.

-Mi smo odredili nekoliko lokacija na području užeg dijela grada gdje bi mogli dobiti određen broj parking mjesta. Svakako da smo to već i planirali da uradimo, ali nam trebaju i određena finansijska sredstva. Za neke lokacije nam nije problem obezbijediti neka manja sredstva ali za veće jeste. Jedna od tih lokacija je blizu Općine Kakanj kod stadiona FK Rudar, također spominjemo i onu saobraćajnicu pored javnih preduzeća. Planiramo i da parking mjesta obezbijedimo u blizini stambenih zgrada bar za mještane tih zgrada a opet pazeći na zelene površine, istakao je Bajtarević.

Povećanje broja automobila kao i sve učestaliji slučajevi nepropisnog parkiranja-automobili parkirani na trotoarima, ulicama, pa i ulazima u javne i druge institucije predstavljaju dodatni problem i odraz su saobraćajne nekulture. Kako bi se rješila sveukupna organizacija parikng prostora, općina Kakanj razmišlja i o uvođenju naplate parkinga na određenim lokacijama odnosno postavljanja parkomata.

-Mi smo razmatrali neka rješenja da bar parkinge u užem dijelu grada stavimo uz naplatu. Na tim mjestima bi bili postavljeni parkomati na kojima bi se parking plaćao. Ovdje mislim na najfrekventija parking mjesta jer nam je cilj da građanima omogućimo parking kako bi oni obavili ono što trebaju a s druge strane, da oni koji cijeli dan koriste parking prostor to uredno plate, naglasio je Bajtarević.

Općina Kakanj će u narednom periodu poduzeti određene mjere te analizirati trenuto stanje kada je u pitanju nedostatak parking prostora. Do tada apeluju građanima da koriste  dodatne, slobodne parking  prostore i lokacije izvan užeg gradskog područja.

Continue Reading