Connect with us

KAKANJ

Značajan doprinos Ejuba Hadžića u radu Organizacije „Mladi muslimani“

22.11.2023.
ntvic.ba (A. T.)

Organizacija bošnjačkih muslimanskih aktivista u Bosni i Hercegovini Mladi muslimani osnovana je 1939. godine. Formirana je s ciljem duhovnog, kulturnog i materijalnog napretka Bošnjaka muslimana u tadašnjoj Jugoslaviji. Jedan od aktivista koji su dali značajan doprinos u radu mladih muslimana je i Kakanjac Ejub Hadžić.

Životnu priču Ejuba Hadžića možemo pratiti kroz tri nivoa djelovanja koja su međusobno isprepletena. Prvi je lični i vezan je za njegovu porodicu i duhovnost, dok je drugi nivo vezan za njegov profesionalni angažman.

Treći aspekt njegovog djelovanja govori o društvenom angažmanu zbog kojeg je Hadžić bio progonjen ali i hapšen, kao i većina tadašnjih pripadnika Organizacije „Mladi muslimani. Tako je u maju 1949. godine u Zagrebu, uhapšeno oko 30 studenata, pripadnika Organizacije „Mladi muslimani“ među kojima je bio i Hadžić.

  • – Komunistički režim je bio vrlo strog za političke zatvorenike. Prema mladim muslimanima su imali poseban tretman. Kada je zatvoren, Ejub Hadžić je imao 23. godine a po izlasku sa robije 30. godina. Kao zatvorenik, Hadžić je provodio vrijeme i na prisilnom radu u rudnicima Zenica i Kakanj, istakao je za NTV IC Dženan Kubat, predsjednik Skupštine Udruženja „Mladi muslimani“ BiH.

Kubat posebno naglašava period u kojem je imao priliku sarađivati sa Ejubom Hadžićem, koji je svoje znanje ali i bogato isustvo, sa zadovoljstvom prenosio na mlađe generacije, kao i ostali članovi Organizacije „Mladi muslimani“.

Continue Reading