Connect with us

KAKANJ

U toku prijave za besplatne ultrazvučne preglede za žene

23.11.2023,
ntvic.ba (M.K.)

Općina Kakanj objavila je Javni poziv za besplatne ultrazvučne preglede dojki kojim će biti obuhvaćeno 200 žena sa područja općine Kakanj. Akcija besplatnih pregleda bit će realizovana u saradnji sa JU Dom zdravlja Kakanj s ciljem  preventivnog djelovanja i poboljšanja zdravstvene slike stanovništva.

Već petu godinu zaredom Općina Kakanj u saradnji sa JU Dom zdravlja Kakanj, organizuje besplatne ultrazvučne preglede dojki za žene, a sve s ciljem preventivnog djelovanja i ranog otkrivanja bolesti raka dojke. Akcijom su obuhvaćene žene starosne dobi od 30 do 55 godina, koje se na Javni poziv mogu prijaviti u Službu za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica, izbjeglice i povratnike Općine Kakanj do prvog decembra tekuće godine.

-Cilj akcije je prije svega preventnivno djelovanje i rano otkrivanje ove opake bolesti, koja se uspješno može liječiti u slučaju ranog otkrivanja, ali i podizanje svijesti naših sugrađana o značaju zdravlja. Dobna skupina koja je određena za preglede, po preporuci ljekara, jeste od 30 do 55 godina. Mi očekujemo i ove godine do 300 prijavljenih i uspješnu realizaciju ove akcije, izjavio je za NTV IC Kakanj Edin Aliefendić, pomoćnik Općinskog načelnika.

Unatoč svim naporima u borbi protiv ove maligne bolesti, rak dojke je i dalje najčešći zloćudni tumor kod žena i vodeći uzrok smrtnosti s tendencijom rasta. Svijest o ovim zabrinjavajućim statistikama i važnosti redovitog pregleda dojki je prvi korak naprijed i najbolji način prevencije, odnosno ranog otkrivanja ove bolesti, savjetuju ljekari.

-Nama sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite je jako bitno da radimo na prevenciji, a ne kurativi, spriječiti a ne liječiti. Iz prostog razloga što je karcinom dojke jedan od malignih oboljenja koji u svom ranom otkrivanju ima jako dobru prognozu u smislu terapijskog liječenja a samim tim i prognoze bolesti. Ovim putem pozivamo sve naše sugrađanke da rade samopreglede dojki jedanput mjesečno, redovno dolaze na preglede kod porodičnih ljekara.  Veoma važno je napomenuti da se razvija svijest o samokontroli zdravlja, u smislu da pacijentice ne zanemrauju bilo koje promjene na dojkama, istakla je dr. Sedina Hadžić specijalista interne medicine i šef Službe za UZV i RTG dijagnostiku.

Aktivnosti besplatnih ultrazvučnih pregleda dojki JU Dom zdravlja Kakanj realizovat će prema utvrđenim terminima o čemu će  prijavljene kandidatkinje biti blagovremeno obaviještene.

Continue Reading