Connect with us

RELIGIJA

Predstavljen program vjersko-kulturne manifestacije ”Lastavica 2023”

28.07.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Danas je u Zenici održana press konferencija povodom vjersko-kulturne manifestacije ”Lastavica 2023”, na kojoj je predstavljen program manifestacije koji će biti realizovan od petka 28. jula, do nedjelje 6. augusta. Centralni vjerski program manifestacije je u nedjelju 6. augusta uz lastavičke poruke muftije zeničkog hafiza Mevludin-ef. Dizdarevića i muftije ljubljanskog Nevzet-ef. Porića.

Na visoravni Lastavica svake godine početkom augusta mjeseca okupi se veliki broj vjernika iz okolnih mjesta ali i cijele BIH. I ove godine u organizaciji Muftijstva zeničkog od danas, 28. jula pa do nedjelje, 6.augusta realizovat će se niz kulturnih, vjerskih i sportskih aktivnosti. Za pripremu ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2023.“ izvršene su kako materijalno- tehničke tako i sve ostale pripreme kako bi kao i ranijih godina manifestacija bila uspješno realizovana.

-Ono što bih želio naglasiti je da ćemo ove godine pokušati a i ovim putem bih pozvao sve a naročito mještane koji gravitiraju području Lastavice da smanjimo broj vozila na samom platou Lastavice. Pozvao bih sve da u što većem broju dođu pješke. Sve pripreme su uspješno realizovane i nadamo se da će manifestacija proteći u najboljem redu, istakao je Mahir Arnaut, član OO „Lastavica 2023“.

-Ove godine smo odlučili da se komplet sportski program manifestacije održi na stadionu „Ravan“ iznad sela Radinovići. U okviru sportskog programa planirano je da se održi takmičenje u malom nogometu te druge sportske igre, istakao je Mahmut ef. Karalić, član OO „Lastavica 2023“.

Lastavica predstavlja višestoljetno zborište i dovište muslimana i zauzima značajno mjesto u historiji Bošnjaka. Progamski sadržaji u organizaciji Muftijstva zeničkoj u koninitetu se realizuju već 15 godina unazad.

-Ovo nije samo vjerska nego je ovo i kulturna manifestacija.Zbog toga smo napravili program sličan prošlogodišnjim  u formalnom značenju, dok je u suštinskom različit. Programski sadržaji počinju danas i trajat će narednih nekoliko dana, istakao je hfz.dr. Mevludin ef. Dizdarević-muftija zenički.

U sklopu sedmodnevnog programa bit će ralizovano niz dođaja između ostalog planinarska tura na Lastavicu „Lastavici u pohode“ zatim promocija knjige „Ka razumijevanju Kur ana“, tribina pod nazivom “Bošnjaci, planirano je i da se na Vrandučkoj tvrđavi održi večer Kur ana dok će u subotu, 5.augusta na platou Lastavice biti proučen mevlud i zikr. Centralni vjerski program manifestacije je u nedjelju 6. augusta uz lastavičke poruke muftije zeničkog hafiza prof. dr. Mevludin ef. Dizdarevića i muftije ljubljanskog Nevzeta ef. Porića.

Continue Reading