Connect with us

ZE-DO KANTON

Preko 130.000 KM za poboljšanje infrastrukture tri centralne, dvije područne osnovne škole i jedne srednje škole u Kaknju

19.03.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Vlada ZDK, kroz Ministarstvo obrazovanja, opredijelila je nova sredstva za škole na području općine Kakanj. Radi se o iznosu od 133.200 KM, a koja će biti utošena za poboljšanje infrastrukture tri centralne, dvije područne osnovne škole i jedne srednje škole.

133.200 KM nova su sredstva koja je Vlada ZDK opredijelila za kakanjske škole. Centralna osnovna škola „15.april“, područna škola „Termoelektrana“, Područna škola „Mula Mustafa Bešeskija“ u Tršću, centralna osnovna škola „Rešad Kadić“ u Brnjucu, područna škola u Krševcu te Mješovita srednja škola Kakanj škole su koje će u narednom periodu raditi određene infrastrukturne radove u školskim objektima i van njih a zahvaljujući sredstvima Ministarstva obrazovanja ZDK.

-Opredjeljeno je 18.500 KM s kantonalnog nivoa za školu Termoelektrana (uređenje dvorišta), 15.000 KM za OŠ “15. april” (ograda i potporni zid), 49.700 KM za školu u Tršću (rekonstrukcija podnih obloga), 30.000 KM za Mješovitu srednju školu Kakanj (sanacija mokrih čvorova), 20.000 KM za OŠ “Rešad Kadić” Brnjic (sanacija podova u centralnoj školi i zamjena kotla u školi Krševac) – istakao je Mirza Mušija, ministar obrazovanja ZDK.

Sredstva za kakanjske škole dio su sredstava koje je Vlada ZDK opredjelila za realizaciju infrastrukturnih projekata na školskim objektima i dvorištima škola na području općina i gradova u kantonu. Radi se o značajnim sredstvima koja su, kako je naglašeno u Ministarstvu obrazovanja, opredjeljenja s ciljem unaprijeđenja jedne od najvažnijih oblasti-obrazovanja. U pitanju je realizacija infrastrukturnih projekata, a u okviru kojih se posebna pažnja usmjerila na prevazilaženje arhitektonskih barijera za invalidne osobe.

-Opredjeljeno je novih oko 400.000 KM za škole u Kantonu. Sredstva su mahom korištena za otklanjanje štete i popravku školskih objekata tokom ovih potresa koji su bili, potom za ugradnju rampi za invalidne osobe, a na te smo odluke posebno ponosni, kazao je Mušija.

Infrastrukturno poboljšanje školskih objekata na području ZDK vid je opredjeljenja ministarstva obrazovanja da pored provedbe nephodnih reformi u ovoj oblasti učini sve napore da oblast obrazovanja u Kantonu bude na većem nivou.