Connect with us

KAKANJ

Prigodnim programom u Kaknju obilježen godišnjica formiranja 311. jahke brigade

10.11.2023.
ntvic.ba (N.B.)

U Kaknju je danas polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjima u gradskom spomen parku obilježena godišnjica formiranja 311. lahke brigade Kakanj. Još jednom je ukazano na značaj i ulugu Kakanjaca u odbrani BiH tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ukazano je i na malu zainteresovanost građana, posebno mladih, za prisustvo ovakvim događajima.

Prije tačno 30 godina, ratne 1993. godine, u Kaknju je formirana 311. lahka brigada. Kakanjski borci, podsjetio je u svome obraćanju ratni komandant Fadil Imamović, i kroz redove ove brigade sudjelovali su u najtežim i najznačajnijim ratištima širom naše domovine. Ovaj dan, naglasio je Imamović, još je jedna prilika da se podsjetimo na herojsku borbu i doprinos Kakanjca u odbrani domovine. Na to nas obavezuje i žrtva kaknjskih boraca, ali i trenutna situacija u BiH i svijetu.

-Mislim da naša žrtva nije uzaludna, ipak imamo slobodu koja nam omogućava minimum nekih egzistencijalnih prava. Ali to je daleko od onoga zašto su se moji saborci borili i zašto su dali živote i prolijevali krv, kazao je za NTV IC Fadil Imamović, ratni komandant Armije RBiH.

-Žalosti me što opet nemamo veliki broj ljudi ovdje i što nema djece kojoj smo trebali poslati poruku, pogotovo jer smo svjedoci u proteklih nekoliko mjeseci svih ovih dešavanja u svijetu, prevashodno sada u Gazi. Moramo svi više učiniti ispred lokalne zajednice i svi pojedinci i organizacije da ovakve događaje baštinimo i da našoj djeci na ovom mjestu kažemo šta se dešavalo devedesetih godina, istakao je za NTV IC Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Borci i stariješine 311. lahke brigade, koja je formirana na današnji dan 1993. godine a koja je djelovala u sastavu 3 .korpusa Armije RBiH, prošli su najteža ratišta širom BiH, među kojima su fojničko i vozućko ratište i dali nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije.

Continue Reading