Connect with us

KAKANJ

Radikalnije saobraćajne kazne za nesavjesne pješake

26.12.2023.
ntvic.ba (I. Š.)

Nepropisno ili prelaženje ceste mimo obilježenog pješačkog prijelaza česta je situacija na glavnim gradskim saobraćajnicama u Kaknju. Takvo nesavjesno ponašanje pojedinaca može biti opasno za sve učesnike u saobraćaju. Upravo zato policijski službenici PS Kakanj svakodnevno nesavjesne pojedince sankcionišu, a sve s ciljem povećanja sigurnosti u saobraćaju.

Užurbanost svih učesnika u saobraćaju, a kojoj svjedočimo svakodnevno na glavnim gradskim saobraćajnicama ponekad može dovesti do različitih neželjenih situacija, saobraćajnih nezgoda i povreda. Međutim, svi učesnici u saobraćaju ne ponašaju se savjesno niti poštuju saobraćajne propise i pravila. Usljed toga policijski službenici PS Kakanj vrlo često intervenišu, odnosno nesavjesne građane, pješake kažnjavaju i uručuju im prekršajne naloge.

– Zakon o bezbijednosti saobraćaja je propisao prekršajnu odredbu vazanu za prelazak preko neobilježenog pješačkog prelaza. Tu je propisana kazna od 40 KM, kazao je Sedžad Jašarspahić, zamjenik komandira PS Kakanj.

Iz PS Kakanj naglašavaju da se policijski službenici svakodnevno suočavaju sa problemima nepropisnog prelaska ulice, a ondje gdje takvim situacijama i svjedoče, intervenišu opomenama ili kaznama. Ove su godine izdali značajan broj prekršajnih naloga za nepropisno prelaženje ulice. 

– Ove godine smo izdali oko 50 prekršajnih naloga pješacima, kazao je Sedžad Jašarspahić, zamjenik komandira PS Kakanj.

I vozači i pješaci su učesnici u saobraćaju. Važno je da se i jedni i drugi pridržavaju saobraćajnih propisa i pravila. Jer samo tako može se povećati stepen sigurnosti u saobraćaju. S ciljem da doprinesu sigurnom odvijanju saobraćaja, policijski službenici će i u narednom periodu upozoravati ali i sankcionisati nesavjesne pješake.

Continue Reading