Connect with us

KAKANJ

Raspisan Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

05.09.2023.
ntvic.ba (M.K.)

JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom za boračka pitanja Vlade Zeničko-dobojskog kantona, počinje realizaciju Projekta sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida/poginulih boraca 2023. Ovakvi programi su od izuzetnog značaja jer je podrška pri zapošljavanju djece šehida i dalje neophodna, istaknuto je iz Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj. 

Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu na području općine Kakanj 307 djece je ostalo bez jednog roditelja. Većina djece u tom periodu pohađala je osnovnu školu, a neki od njih nisu bili ni rođeni. Pomoć lokalne vlasti i kakanjskih privrednika, bila je od velikog značaja tokom školovanja djece šehida i poginulih boraca, a ogledala se kroz stipendiranje učenika srednjih škola i studenata. Nakon završenog školovanja podrška nije izostala, jer su djeca šehida imala prioritet pri zapošljavanju. 

-Veliki broj djece je završio fakultet njih oko 35 posto, ostali su pohađali srednju školu. Mogu da istaknem da su djeca imala prioritet pri zapošljavanju zahvaljujuci radu Upravnog odbora, lokalne zajednice i kakanjskih privrednika, istakao je Tahir Mandžuka, predsjednik Organizacije PŠ i PB Općine Kakanj.

Podrška zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca i dalje je neophodna, ističu iz Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj, jer se još oko 50 djece vodi na evidenciji nezaposlenih.

-Ja ne mogu tačno pratiti stanje na birou, djeca se zaposle kod privatnika na dva tri mjeseca, bude tu i tehnološkog viška, ali oko 50 djece ima na evidenciji nezaposlenih. Ja se zahvaljujem lokalnoj i kantonalnoj vlasti koji rade i bore se za djecu šehida, izjavio je Mandžuka.

Tokom proteklih godina u ZDK-u su realizovani programi podrške zapošljavanju djece šehida, a podrška nije izostala ni ove godine. Naime, u toku je Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca. Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 200.000,00 KM, od čega 100.000,00 KM osigurava Vlada ZDK putem Ministarstva za boračka pitanja, a 100.000,00 KM Federalni zavod za zapošljavanje. Javni poziv ostaje otvoren do utroška sredstava.

Continue Reading