Connect with us

KAKANJ

Zabilježen povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama

05.09.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Protekla dva mjeseca, a posljednjih nekoliko dana posebno, evidentan je povećan broj onih koji se žale na stomačne probleme praćene povraćanjem, dijarejom, i slabim općim stanjem organizma. Ljekari mjesecima upozoravaju stanovništvo da je ovaj ljetni period karakterističan upravo za stomačne infekcije uzrokovane trovanjem hranom i ne pridržavanjem higijenskih mjera kada je u pitanju konzumiranje hrane i pića. Stoga su savjeti ljekara i struke uvijek potrebni.

”Stanovništvo se mora pridržavati određenih mjera i preporuka u ovim ljetnim mjesecima kada je u pitanju kupovina hrane, spravljanje obroka, skladištenje i konzumiranje. Na visokim temperaturama uz neadekvatno pripremanje obroka i ostavljanje hrane bez da se zaštiti od muha i drugih insekata i glodara, dolazi do trovanja organizma što uzrokuje proljev, povraćanje i opću malaksalost. Imali smo veliki broj pacijenata koji su se javili zbog povraćanja, dijareje, malaksalosti. Neki teži slučajevi su i hospitalizovani u KBZ-a, naglašava dr. Ibrahim Aličković, šef HES- a Doma zdravlja Kakanj.

Preventiva je u svemu jako važna, a posebno u očuvanju zdravlja. Sve ove virusne infekcije mogu se ili spriječiti ili ublažiti pridržavanjem mjera koje ljekari konstantno preporučuju. U svim ovim virusnim infekcijama važna je lična higijena, kako ruku tako i prostora gdje čovjek boravi i hrane koju konzumira. U to se moramo svi uključiti i raditi na osvješćivanju sebe i drugih, poručio je dr. Aličković.

Simptomi stomačnog virusa se obično povlače u roku od nekoliko dana uz adekvatnu terapiju. Sve se to ipak može spriječiti pridržavanjem savjeta struke.

Continue Reading