Connect with us

KAKANJ

Školska lektira – put do znanja i istraživanja svijeta, sa profesoricom Behijom Kulovoć razgovarali smo o tome koliko učenici zaista čitaju lektire

06.09.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Početak nove školske godine sa sobom nosi i nove školske obaveze za učenike, a jedna od neizostavnih je čitanje lektira u sklopu predmeta Bosanski jezik i književnost. O značaju i potrebi čitanja književnih djela za učenike srednjih škola, razgovarali smo sa profesoricom Bosanskog jezika i književnosti Behijom Kulović.

Dok čitanje književnih djela u sklopu leketire za jedne predstavlja obavezu, za druge učenike je to potreba za znanjem i spoznavanjem svijeta oko sebe. Iako je čitanje školskih lektira obavezno u skolpu predmeta Bosanski jezik i književnost, profesori se trude da učenicima čitanje predstave kao oazu znanja i novih informacija i mogućnosti.

-Mislim da trebamo govoriti više o potrebi čitanja nego o moranju čitanja. Čitamo iz potrebe da saznamo nešto novo o svijetu u kojem živimo da se upoznamo sa samim sobom ali da se upoznamo i sa drugačijim, drugim predjelima, običajima. Treba naglasiti i da svaki čitalac ima pravo odustajanja od čitanja određenog djela. Da bismo došli od toga potrebno je razviti čitalački ukus,  a on podrazumijeva kontinuirano čitanje, istakla je Behija Kulović profesorica Bosanskog jezika i književnosti.

S obzirom da se u gimnazijama u Zeničko-dobojskom kantonu nastava realizuje po novom nastavnom planu i programu kurikulumu, učenici će biti rasterećeni kada je u pitanju školsko gradivo, a samim tim i brojem školskih lektira.

-Iz iskustva od prošle godine radeći po kurikulumu mogu reći za sve učenike i roditelje da je to jedna lektira mjesečno i da se uz dobru organizaciju sve može stići, izjavila je profesorica Kulović.

Dodatne edukacije i seminari nastavnog kadra, također imaju značajnu ulogu u realizaciji nastavnog procesa, smatraju profesori. S obzirom da živimo u vremenu tehnoloških dostignuća koja postaju dio svakodnevnice svakog pojedinca, njihove prednosti učenici bi mogli iskoristiti za kreativno učenje i istraživanje.

-Kako iskoristiti na lektiri, da li kroz igre, snimanje kratkih videa, dramski sadržaj, snimanje spotova, to je sve stvar organizacije, kreativnosti i osmišljavanja nastave. Ja bih još podcrtala da su veoma važne i edukacije i seminari nastavnog kadra, ističe profesorica Kulović.  

Čitanje književnih djela važno je kako bi mladi proširili svoju opću kulturu, razvili vokabular te postali kreativniji, a razdoblje srednje škole pravo je vrijeme da čitanje postane potreba i navika.

Continue Reading