Connect with us

ZE-DO KANTON

Saradnja ZDK i italijanske regije Pijemont

16.03.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

U Zenici je održana press konferncija povodom završetka projekta „Organizovani skrining program ranog otkrivanja promjena na dojkama na području ZDK kao ogledni primjer za BiH“. Tom prilikom upriličeno je i potpisivanje Protokola o saradnji Regije Pijemont i Vlade ZDK.

2018. godine u ZDK provodio se tzv. Oportuni skrinig koji je nakon mamografskog pregleda podrazumijevao samo jedno očitanje i više se nije znalo kakva je sudbina žena koje su ušle u skrinig. Novim tzv. struktuiranim skriningom koji se provodi uz podršku prijatelja ZDK iz regije Pijamonte uspostavljen je jedan visoko kvalitetni model koji podrazumjeva struktuiranu selekciju ciljane populacije kao i mamografski snimak na digitalnim visoko kvalitetnim mamografima ali i dvostruko slijepo očitanje.

Novim skrining modelom na efikasniji i bolji način pomoći će se pacijenticama obuhvaćenim skriningom i što je najvažnije pacijenti će se moći pratiti tokom liječenja. Također, ljekari će imati uvida o onim pacijenticama koje su imale negativan mamografski nalaz, ali će ih se  kontinuirano obavještavati i pozivati na preglede – kazala je Selvedina Sarajlić Spahić – Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Saradnja i prijateljske veze ZDK i BIH sa regijom Pijamonte i Italijom traju već duže od tri decnije. Projekat na kojem trenutno sarađuju dvije zemlje je vrlo značajan i važan. Pored svih drugih benefita od materijalne do institucionale podrške najznačajniji segment je zaštita ljudskog zdravlja. Pomoć i saradnja u cilju zaštite zdravlja nastavit će se i u budućnosti.

Raduje me partnerska saradnja i nadam se da će i u budućnosti biti prilika za osnaživanje prijateljskih odnosa ali i za razmjenu stručnih iskustava i znanja – kazao je regionalni ministar zdravstva Regije Pijamonte, Luigi Genesio Icardi

Potpisivanjem protokola između ZDK i regije Pijamonte dodatno će se osnažiti prijateljske veze ali biće to prilika da se razmjene i strčna iskustva i znanje. Gosti su pozvali domaće predstavnike vlasti da učine i dodatne diplomatske napore kako bi se partnerska saradnja nastavila i razvijala u pravcu prevencije i zaštite zdravlja.

Continue Reading