Connect with us

BIZNIS

Svjetski je dan prava potrošača: Potrošači često nisu upoznati sa svojim pravima, poručuju iz kakanjskog udruženja “Potrošač”

15.03.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Svake godine 15. mart obilježava se kao Svjetski dan prava potrošača. Brojnim aktivnostima, radionicama i predavanjima na ovaj dan nastoji se ukazati na potrebu poštivanja prava potrošača. Udruženje potrošača općine Kakanj „Potrošač“ svojim radom nastoji aktualizarati  probleme potrošača i potaknuti njihovo rješavanje.

Svjetski dan prava potrošača prilika je da se ukaže na probleme s kojima se svi mi kao potrošači svakodnevno susrećemo. Na području općine Kakanj već šest godina djeluje Uduženje potrošača “Potrošač“ koje svojim radom nastoji aktualizirati te probleme i potaknuti njihovo rješavanje. Prema informacija sa kojima Udruženje raspolaže najviše žalbi upućenih od strane potrošača je neujednačena cijena određenog artikla izložena na policama u trgovinama i njena stvarna cijena prilikom naplaćivanja.

– Potrošači ne znaju svoja prava. Kao primjer uzet ću ono što se veoma često događa, a to je da je u prodavnicama istaknuta jedna cijena, a kada dođete na kasu druga cijena. Kupac ne zna da je tom kupovinom svjesno prevaren. Potrošač treba da plati iznos koji je istaknut na polici – istakla je Ferida Kulović, predsjednica Udruženja potrošača „Potrošač“

Udruženje je posrednik između potrošača i dobavljača odnosno prodajnih objekata. Zakonom o zaštiti potrošača u BIH definisano je da potrošač ne može biti uskraćen niti se odreći prava koja su mu data jer je dobro informisan i educiran potrošač zaštićen na tržitu roba i usluga.

– Svi smo mi potrošači i nismo svjesni svojih prava jer ako imamo svoja prava imamo i obaveze. Potrebno je da se svijest potrošača razvije u tom pravcu da prepoznaju kada su prevareni – naglasila je Kulović.

Udruženje aktivno sarađuje sa nadležnim institucijama i stručnjacima iz ove oblasti. Posljednja inflacija u svijetu a koja je pogodila i BIH se još uvijek ne smanjuje. Dokaz tome su poskupljenja koja su dočekala građane BIH u prvim mjesecima nove godine, istaknuto je iz Udruženja.

– Niko nije očekivao ovako velika poskupljenja. Iako se inflacija u svijetu smanjuje, kod nas se ništa značajno ne mijenja. Ja mislim da je razlog tome roba koju uvozimo. Primjetno je da su cijene voća i povrća enormno visoke, neki proizvodi su poskupili čak 150% – istakla je Ferida Kulović,  predsjednica Uduženja potrošača.

Iz ovog Udruženja građanima između ostalog savjetuju da prilikom kupovine određenih proizvoda provjere cijenu i ispravnost zaračunatog iznosa u odnosu na kavlitet kupljenog proizvoda odnosno pružene usluge u cilju stvaranja aktivnog potrošača, svjesnog svojih prava i obaveza.

Continue Reading